POČELO JE: Siloviti udari Amerikanaca i Britanaca na Jemen iz zraka i sa mora, oglasio se američki predsjednik Biden...

Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanu i Hudaydah, lučko uporište Huta na Crvenom moru.

  • Svijet

  • 12. Jan. 2024  12. Jan. 2024

  • 1

Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama.

"Ovi udari izravan su odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila prvi put u povijesti", poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

"Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, kao i trgovinu te slobodu plovidbe", dodao je.

Poručio je i da, ako bude potrebno, "neće oklijevati" s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine.

"Ciljane napade" protiv Huta u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga potvrdio je i britanski premijer Rishi Sunak.

Američki dužnosnici otkrili su Reutersu da su napadi izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, a da je ciljano više od desetak lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada te Zamar i pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj grupi koja se bori protiv izraelske ofenzive u Gazi. Napadi pritom ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanu i Hudaydah, lučko uporište Huta na Crvenom moru.

Na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, jemenski slobodni novinar Ali al-Sakani objavio je kako su zračni udari na položaje Huta izvedeni u provincijama Sanaa, Saada, Dhamar i Hudaydah.

Američki dužnosnici koje je citirao Associated Press rekli su da su izvedeni žestoki udari u kojima su korišteni krstareći projektili Tomahawk i borbeni zrakoplovi. Mete Huta uključivale su logistička središta, sisteme protuzračne odbrane i skladišta oružja, rekli su. Novinari AP-a u Sani čuli su četiri eksplozije, ali nisu vidjeli tragove ratnih zrakoplova. Dvojica stanovnika Hudaydaha rekli su da su čuli pet jakih eksplozija.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...