OSTVARILA SE VUČIĆEVA NOĆNA MORA: Američki State Department donio ključnu odluku, Kosovu odobrena prodaja moćnih raketa…

Administracija predsjednika Joea Bidena je obavijestila Kongres o predloženoj prodaji tog oružja Kosovu kao inozemne vojne prodaje.

  • Regija

  • 12. Jan. 2024  

  • 7

Američki State Department odobrio je da se Kosovu prodaju antitenkovkse rakete Javelin i prateća oprema u vrijednosti od 75 miliona dolara, saopćio je glasnogovornik State Departmenta.

State Department je saopćio da SAD nastavljaju da u potpunosti podržavaju transparentnu tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u multietničke teritorijalne odbrambene snage po NATO standardima i civilnim nadzorom.

Administracija predsjednika Joea Bidena je obavijestila Kongres o predloženoj prodaji tog oružja Kosovu kao inozemne vojne prodaje.

U saopćenju se još navodi da prodaja raketa Javelin Kosovu podržava ciljeve vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD-a poboljšanjem sigurnosti Kosova i razvojem njegovih odbrambenih kapaciteta, bez promjene temeljnog vojnog balansa u regionu ili uticaja na odbrambenu spremnost SAD-a.

Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića saopćio je ranije da je američki ambasador u Beogradu Cristopher Hill predsjedniku Srbije rekao da će Washington prihvatiti zahtjev Prištine o kupovini protutenkovskih raketa Javelin.

Javelin je prenosivi protutenkovski raketni sistem američke proizvodnje koji je ušao u upotrebu 1996. godine, ali je od tada stalno unapređivan i jedan je od ključnih sistema kojima su se Ukrajinci suprotstavili ruskoj okupaciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...