MILORAD DODIK PRIZNAO: "Zbog njegovih akcija, RS ima problema s internetom"

"Poslali smo jasan signal naše posvećenosti BiH i njenom teritorijalnom integritetu. Prošle sedmice imali smo zajedničke vojne aktivnosti sa Oružanim snagama BiH. Nema mjesta nikakvoj secesiji", izjavio je Murphy

  • Politika

  • 14. Jan. 2024  

  • 1

Nakon što je američki ambasador Michael Murphy, u sinoćnjoj emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV uputio određene poruke, oglasio se i predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik.

"Drago mi je što je iskren u dijelu kada govori o sankcionisanju onih koji neće da se povinuju njegovim zahtjevima, pa smo tako, između ostalog, saznali da RS ima probleme s internetom zbog akcija Michaela Murphyja. Šteta što nije odgovorio i na dilemu da li on stoji iza skorašnjih hakerskih napada na institucije RS", naveo je Dodik, prenosi Hayat.ba.

Dodao je da u Ustavu piše da se predsjednik ovog bh. entiteta bira na direktnim izborima od punoljenih birača i da je on tako i biran.

"Međutim, Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisuje da se visoki predstavnik u BiH bira na prijedlog strana u Vijeću sigurnosti UN-a. Možda Murphy može da izlobira i izjave u State departmentu protiv mene, čak i orden od svog predsjednika, ali ne može da izlobira odluku Vijeća sigurnosti UN-a po pitanju svog pulena Christiana Schmidta", naveo je Dodik.

A zatim se osvrnuo i na Murphyjevu reakciju povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a 9. januara.

"Murphy kaže da građani BiH očekuju da se ustanovi krivična odgovornost za obilježavanje Dana Republike (neustavni 9. januar, op.a.). Građani Republike Srpske su taj dan slavili u svojim domovima i na ulicama Srpske, da li u te građane o kojima Murphy govori on računa i one što su slavili", upitao je Dodik.

Poručio je i da će praksa obilježavanja ovog dana biti nastavljena.

Napomenimo, u intervjuu za Hayat, američki ambasador je, između ostalog, poručio:

"Mi smo bili veoma jasni u prošlosti u vezi bilo kakvih pokušaja da se rasturi država ili Dejton. Jasno smo o tome govorili. Koristili smo sredstava koja imamo na raspolaganju. Poslali smo jasan signal naše posvećenosti BiH i njenom teritorijalnom integritetu. Prošle sedmice imali smo zajedničke vojne aktivnosti sa Oružanim snagama BiH. Nema mjesta nikakvoj secesiji. Ako Dodik misli da može ovu državu rascijepiti bez posljedica onda griješi".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...