VOJNI ANALITIČAR ZA "SB" ANALIZIRA: "Rusi preko Srba žele kompromitovati ulogu EUFOR-a, vojnik u Milićima odgovara Dodikovom narativu"

Ahatović odgovara i na pitanje da li nam treba EUFOR?

  • Vijesti

  • 15. Jan. 2024  15. Jan. 2024

  • 2

Građane Bosne i Hercegovine, sve žrtve rata, nedavno je uznemirila fotografija vojnika EUFOR-a koji je držao svijeću u crkvi tokom programa obilježavanja 9. januara - neustavnog "dana RS-a".

Sam čin obilježavanja 9. januara u manjem bosanskohercegovačkom entitetu svakako uznemirava građane BiH, a čin vojnika koji bi trebali da štite Dejtonski sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine i njegove odluke, izazvao je skandal i burne reakcije bh. javnosti.

Nakon što su u javnosti prvo objavili informaciju kako je pripadnik EUFOR-ovog LOT tima prisustvovao "službi kako bi je pratio", iz EUFOR-ove baze u Butmiru su ipak naveli kako je nakon provedene istrage odlučeno kako će vojnik koji je prisustvovao obilježavanju neustavnog tzv. 'dana Rs-a' u Milićima ipak biti poslan kući.

Kontaktirali smo vojnog stručnjaka i analitičara Nedžada Ahatovića kako bi za "Slobodnu Bosnu" prokomentirao ovu situaciju, ali i nedavne zabrinjavajuće izjave novog komandanta EUFOR-a.

"EUFOR-ov vojnik na vjerskom obredu je znak da ruska agentura preko svojih srpskih proksi kapaciteta kako u Srbiji tako i u manjem bh. entitetu sprovode operacije informacionog ratovanja kroz hibridni rat slabljenja sigurnosnih kapaciteta BiH. Jedan od tih kapaciteta jeste i operacija 'Althea', odnosno misija EUFOR-a gdje je cilj bio i bit će i dalje kompromitovati njihovu ulogu u BiH. Lakovjernost austrijskog vojnika koji je na nagovor prijatelja otišao na crkveni obred, iskorišten je u medijskom smislu za narativ pristranosti EUFOR-a prema uslovno rečeno Dodikovoj priči o dvodržavnom sistemu u BiH koji je na fonu priče o 'velikoj Srbiji'.

Na isti klizav teren naletio je i novi komandant EUFOR-a mađarski general major Stizc koji je govoreći na Kossuth radiju o Bosni i Hercegovini, rekao da je 'korijen trenutne situacije oružani sukob 1992-95', te da je zaključen Dejtonskim sporazumom koji je odredio budućnost regiona", prokomentirao je Ahatović.

Podsjećamo, general-major Laszlo Sticz, novi komandant EUFOR misije Althea u Bosni i Hercegovini, rekao je: "Postoje dva dijela zemlje, dio bosanskih Srba i dio bosanskohercegovački, gdje zajedno žive Hrvati i Bošnjaci!?"

"Ta izjava je iskorištena kao dio iste operacije u okviru informacionog djelovanja u okviru hibridnog rata protiv sigurnosnih kapaciteta BiH. Svako djelovanje EUFOR-a bit će podložno ovim akcijama ruskih proksi snaga na Blakanu i njihovih medija koji tumače ove poteze kao svoje 'pobjede' što naravno izaziva kontrareakciju i kompromitira poziciju EUFOR-a. Za svako neiskustvo se plaća danak, ali u slučaju novog komandata EUFOR-a to je prošlo po izlikom njegove prve izjave, dok je austrijski vojnik koji je prisustvovao crkvenoj službi vraćen kući uz klasično diplomatsko saopštenje iz štaba EUFOR-a", prokomentirao je Ahatović za "SB".

Ahatović odgovara i na pitanje da li nam treba EUFOR?

"Naravno da treba dok je Dejtonski sporazum na snazi, ali Bosna i Hercegovina se mora osloniti na svoje sigurnosne kapacitete koje treba jačati i nabaviti sve ono što će omogućiti strateško odvraćanje od bilo kakve destabilizacije zemlje. Ako je američki kongres odobrio vođene PO rakete FGM-148 JAVELIN za Republiku Kosovo što je konkretan potez ka strateškom odvraćanju, isto ako ne i više Washington treba učiniti i za BiH, naravno ako to želi. Jer sa druge strane Rusi znaju šta hoće na Zapadnom Balkanu kako u informacionom ratovanju kao sa primjerom EUFOR-a, tako i u konkretnom ugrožavanju sigurnosti kao u terorističkom upadu u Banjsku", jasan je vojni stručnjak i analitičar Nedžad Ahatović.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...