ELMEDIN KONAKOVIĆ O SUBVENCIJAMA ZA STANOVE: "Vlada KS treba naći rješenje i grupi mladih isplatiti..."

Ovih dana neformalna grupa mladih koji su prošli na konkursu za dobijanje subvencije za rješavanje stambenog pitanja u Sarajevskom kantonu okupila se na mirnom protestu ispred sjedišta Vlade KS kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo jer od planiranih do 12.000 KM bit će im isplaćeno samo 4.800 KM.

  • Politika

  • 15. Jan. 2024  

  • 2

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) u komentaru na svom Facebook profilu osvrnuo se na subvencioniranje mladih kod kupovine stana u Sarajevskom kantonu.

Pozvao je Vladu Kantona Sarajevo da pokaže istinsku brigu za mlade.

Ovih dana neformalna grupa mladih koji su prošli na konkursu za dobijanje subvencije za rješavanje stambenog pitanja u Sarajevskom kantonu okupila se na mirnom protestu ispred sjedišta Vlade KS kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo jer od planiranih do 12.000 KM bit će im isplaćeno samo 4.800 KM.

- Subvencija mladim ljudima prilikom kupovine stana projekat je koji smo u Vladi KS na čijem sam čelu bio pokrenuli na prijedlog ministra Čedomira Lukića.

Ideja nije imala socijalnu pozadinu pa tako ni kriteriji nisu bili socijalne naravi, ideja je bila da se pošalje poruka mladim ljudima da vlast razumije trenutnu situaciju u kojoj se nalaze i da ih podrži u jednom od najvažnijih životnih projekata, kupovine stana ili kuće. Da je projekat dobar pokazuje i broj aplikanata koji se iz godine u godinu povećavao - naveo je Konaković i dodao:

- Vlada Kantona Sarajevo treba naći rješenje i ovoj grupi mladih isplatiti dodatna sredstva, barem približno iznosu koji su očekivali.

Dodaje kako je među aplikantima vidio veliki broj stručnih, sposobnih i odgovornih mladih ljudi "koji su hrabro zakoračili u novo poglavlje života, većina njih je uzela kredite koje će godinama vraćati bankama".

- Zato vlast mora pokazati da je sad uz njih, a ne protiv njih. Sarajevo trpi mnogo zbog ukidanja pondera i da je to sad veliki problem, ali priče poput ove moraju imati sretan završetak. Ako neko ima bolji i efikasniji prijedlog kako da se pomogne mladima prilikom kupovine stana nek’ predloži.

Sve dok ne pređemo na bolji model, treba nastaviti sa implementacijom postojećeg projekta. Može Vlada KS bolje u ovom i još nekim procesima, znam to - napisao je Konaković i dodao:

- Ne mjerim ovu Vladu sa vladama koju je predvodila ova destruktivna opozicija, to ne može u istu rečenicu, ali može i mora bolje. Ova Vlada mora nastaviti sa podizanjem ljestvice u skladu sa našim standardima, standardima "Trojke" koja je dobila natpolovično povjerenje gradjana Kantona Sarajevo da nastavi započete procese. Pokažite sad da je briga o mladim ljudima istinski jedan od naših prioriteta.

Mia Karamehić Abazović, zastupnica NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, za razuliku od svog šefa Konakovića, mlade u Sarajevu, koji su protestirali zbog iznosa subvencije za kupovinu stana, nazvala je "hiperprivilegiranom kastom" uz oštru poruku "da im nije trebalo dati ništa".

- Hiperprivilegirana kasta koja ima novca priuštiti si enormno visoke cijene stanova u KS zahtjeva više?! Nije vam se trebalo dati ništa. Među vama nema radnica u trgovini, radnika u proizvodnom sektoru, čistačica, automehaničara (zaposlenika) ili ih ima neznatno malo - napisala je Karamehić Abazović na društvenoj mreži X.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...