NASA OTKRILA MISTERIOZNI SIGNAL IZVAN NAŠE GALAKSIJE: "Ovo nismo očekivali"

Stručnjaci smatraju da bi ovo otkriće moglo biti povezano s kosmičkom značajkom gama-zraka, koju je 2017. pronašla zvjezdarnica Pierre Auger u Argentini.

  • HiTec

  • 15. Jan. 2024  15. Jan. 2024

  • 0

NASA-ini astronomi otkrili su neočekivani signal koji dolazi izvan naše galaksije i ne mogu ga objasniti. Naučnici su analizirali 13 godina podataka sa svemirskog teleskopa Fermi Gamma-ray i primijetili misteriozni signal. "Nismo to očekivali. Za sada to ne možemo objasniti", navodi Francis Reddy iz NASA-inog instituta Goddard Space Flight Center.

Snažni teleskop može detektirati gama-zrake - goleme izboje energije tisuće do stotine milijardi puta jače od onoga što možemo opaziti golim okom. Do takvih "signala" dolazi kada eksplodiraju zvijezde ili prilikom nuklearne eksplozije. Stručnjaci su tokom pregleda podataka naletjeli na sasvim drugačiji signal od onog koji su tražili, piše Business Insider.

Slučajno otkriće

"To je potpuno slučajno otkriće. Pronašli smo mnogo jači signal, i to na drugom dijelu neba", rekao je Alexander Kashlinsky, kozmolog sa Univerziteta Maryland. Astronomi su zapravo tražili jednu od najstarijih značajki gama-zraka, poznatu kao kosmičko mikrovalno pozadinsko zračenje (cosmic microwave background, CMB), koja ispunjava cijeli kozmos kao ostatak rane faze razvoja svemira. 

Umjesto toga, naučnici su otkrili signal koji je dolazio iz sličnog smjera i s gotovo identičnom magnitudom s nekim od najenergičnijih kozmičkih čestica koje su ikad detektirali. "Pronašli smo dipol gama-zraka, ali njegov vrh se nalazi na južnom nebu, daleko od CMB-a, a njegova magnituda je 10 puta veća od onoga što bismo očekivali", rekao je Chris Shrader, astrofizičar s instituta Goddard Space Flight Center. 

Naučnici se nadaju se da će uskoro moći locirati tajanstveni izvor

Stručnjaci smatraju da bi ovo otkriće moglo biti povezano s kosmičkom značajkom gama-zraka, koju je 2017. pronašla zvjezdarnica Pierre Auger u Argentini. Pretpostavljaju da bi ova dva fenomena mogla potjecati iz jednog neidentificiranog izvora s obzirom na njihovu sličnu strukturu. Nadaju se da će uskoro moći locirati tajanstveni izvor ili razviti alternativna objašnjenja za oba fenomena.

Istraživanje naziva Probing the Dipole of the Diffuse Gamma-Ray Background objavljeno je u časopisu Astrophysical Journal Letters.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...