Sport
TEŽAK PORAZ BOSNE: Murcia se revanširala Studentima
Prije 15 min0
Dugim kuhanjem ili prženjem gljive ne postaju mekše, nego tvrđe, a osim toga gube i aromu. Desetak minuta je i više nego dovoljno. Prilikom blanširanja gljive neće promijeniti boju i potamniti ako u vodu ulijete nekoliko kapi sirćeta.
Gastro
15. Jan. 2024 15. Jan. 2024
0
Budući da su gljive vrlo zdrava namirnica zbog znatne količine prehrambenih vlakana, bjelančevina, aminokiselina, vitamina i minerala u tragovima koje sadrže, kao i činjenice da imaju vrlo malo masnoća i kalorija, i zdrav su obrok.
Osim toga, idealne su za sve one koje vode računa o liniji jer sadržavaju vrlo malo kalorija (100 grama šampinjona ima tek 26 kalorija). No prije nego što krenete s pripremom omiljenih rižota, punjenih gljiva, supa ili variva kupujte mlade i svježe primjerke jer se gljive brzo kvare te ih iskoristite u što kraćem roku.Dugim kuhanjem ili prženjem gljive ne postaju mekše, nego tvrđe, a osim toga gube i aromu. Desetak minuta je i više nego dovoljno. Prilikom blanširanja gljive neće promijeniti boju i potamniti ako u vodu ulijete nekoliko kapi sirćeta.
Rižoto od gljiva
Sastojci:
500 g gljiva, glavica luka, 4 češnja bijelog luka, so, biber, ulje, 400 g riže, 500 ml vruće vode
Priprema:
Gljive očistite i narežite na tanke ploške. Crveni i bijeli luk nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte gljive i pirjajte 10-ak minuta. Začinite po želji. U drugom loncu na zagrijano ulje dodajte rižu i pržite nekoliko minuta neprestano miješajući. Dodajte vruću vodu i so, kuhajte dok voda ne ispari, dodajte gljive i opet lagano promiješajte da se sjedini. Smanjite na gotovo najnižu temperaturu i kuhajte poklopljeno još 20 minuta.
Sport
TEŽAK PORAZ BOSNE: Murcia se revanširala Studentima
Prije 15 min0
HiTec
NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Proizveden kompjuter 13 hiljada puta brži od klasičnog
Prije 17 min0
Društvo
MERSAD KURTIĆ IZ BiH VEĆ 34 GODINE ŽIVI NA DIJALIZI: Treba mu 43.000 eura za transplataciju
Prije 21 min0
Mini market
BENJAMINA KARIĆ O SLUČAJU "SARAJEVO SAFARI": "Nakon toliko godina, naša djeca zaslužuju pravdu"
Prije 25 min0
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
10. Nov. 20250
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
09. Nov. 20250
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
Prije 16h0
Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
10. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.