JE LI JOŠ JEDAN GRAD U BOSNI I HERCEGOVINI NA IZDISAJU: Zatvoreni pekara, ćevabdžinica, butik, evo šta se krije iza svega...

Mnogi su se preselili, posebno u zemlje Evropske unije, ostavljajući grad sa smanjenim brojem stanovnika.

  • Ekonomija

  • 16. Jan. 2024  16. Jan. 2024

  • 1

Početkom 2024. godine, Gornji Vakuf-Uskoplje suočio se s gubitkom nekoliko poslovnih subjekata koji su bili integralni dio lokalne zajednice.

Pekara “Ljulji”, Ćevabdžinica “Remi” i Butik “Clasic” zatvorili su svoja vrata.

Pekara “Ljulji” bila je pekarski objekt.

Ćevabdžinica “Remi” je radila od 1997. godine. Butik “Clasic” dugi niz godina bio je adresa za ljubitelje turske odjeće.

-Zatvaranje ovih objekata nije samo gubitak poslova, već i signal o fizičkim i mentalnim migracijama stanovništva Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Mnogi su se preselili, posebno u zemlje Europske unije, ostavljajući grad sa smanjenim brojem stanovnika. Oni koji su ostali često tragaju za uslugama izvan vlastite zajednice, što dodatno opterećuje lokalne ugostitelje, pekare i trgovce.

Ovo zatvaranje postavlja važno pitanje: koliko su svi doprinijeli ovim negativnim promjenama i što mogu učiniti kako bi ih spriječili u budućnosti? Lokalna zajednica sada mora razmotriti kako podržati vlastite poslovne subjekte i očuvati identitet grada. Možda je vrijeme da se svi zajedno zapitamo što možemo učiniti kako bismo podržali lokalne poduzetnike, stvarajući održivu ekonomiju i jačajući zajednički osjećaj pripadnosti, piše Gornjivakuf.com.

Ne, kako doznaje "Slobodna Bosna", nije riječ ni o kakvom umiranju, a još manje o izdisaju Gornjeg Vakufa-Uskoplja, nego o jeftinoj propagandi i nizu okolnosti koje su dovele do toga da se zatvore pekare i prodavnice.

Naime, prema našim saznanjima neki od vlasnika, poput vlasničkog objekta "Remi", preminuli su uslijed nesretnih okolnosti, dok je vlasnik pekare "Ljulji" također nedavno preminuo.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...