U BOSNI I HERCEGOVINI, U MJESTU KRUNIDBE: Kruna kralja Tomislava, izrađena od srebra s pozlatom...

Idejno rješenje te samu izradu kraljevske krune koja je ovih dana i predstavljena napravio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić.

  • Kultura

  • 16. Jan. 2024  16. Jan. 2024

  • 0

Nakon opsežnih istraživanja izrađena je kruna kralja Tomislava koja je radi fotografiranja predstavljena proteklih dana u Karmelu svetog Ilije na Buškom jezeru pored Tomislavgrada.

Kruna je predstavljena povodom 1100. obljetnice hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju koja će biti svečano obilježena iduće godine u Tomislavgradu.

Vezano za najavljeni događaj, a u sklopu višegodišnjeg projekta pod nazivom "Suvremena interpretacija povijesti" kojeg provodi Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH "Stećak" iz Tomislavgrada uz potporu Ministarstva civilnih poslova BiH i Općine Tomislavgrad, bit će objedinjeni svi povijesni segmenti, istraživački, etnografski i likovni.

Istim povodom prije dvije godine na glazbenom scenskom spektaklu održanom na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu, pod nazivom "Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju" rekonstruirani su tada kraljevska kruna, odora i mač kralja Tomislava.

Idejno rješenje te samu izradu kraljevske krune koja je ovih dana i predstavljena napravio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić.

"Kruna je izrađena od srebra te je pozlaćena. Na kruni su starohrvatski simboli koji su najviše korišteni u tom razdoblju, paunovi kao kraljevske ptice, drago kamenje simbol bogatstva, pleter kao najstariji simbol koji Hrvati donose sa sobom i križevi kao simbol pripadnosti katoličkoj vjeri, s tim da je prednji najistaknutiji križ replika duvanjskog križa pronađenog u okolici Buškog jezera", kazao je za Fenu Skočibušić.

Za isti najavljeni događaj kraljevsku odjeću osmislila je i dizajnirala prof. dr. sc. Jasmina Pacek s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok je plašt, tuniku i košulju uradila Katica Turalija Siler.

Zlatovez na plaštu izradila je Olgica Zagrajski, ručno tkanje tunike Tomislav Miličević, a čizme obućari Branko Trupeljak i Nikolina Kupirović. Izrada mača povjerena je udruzi "Red srebrnog zmaja" iz Zagreba, kojima je kao inspiracija poslužilo starohrvatsko oružje iz 10. stoljeća.

Također, zahvaljujući umjetničkom fotografu Jasminu Fazlagiću snimljen je film o krunidbi kralja kao i fotografije koje će biti prikazane na prigodnoj izložbi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...