"SLOBODNA BOSNA" EKSKLUZIVNO OTKRIVA: Energoinvest je na razlici cijene gasa za godinu zaradio 23 miliona KM; u kompaniji muk, baš kao i u Vladi FBiH

Dakle, da ponovimo, Energoinvest i Federalno ministarstvo industrije, energije i rudarstva  i dalje oklijevaju da objave fakture za gas.

  • Ekonomija

  • 16. Jan. 2024  16. Jan. 2024

  • 1

Dok se čeka da Federalno Ministarstvo industrije, energije i rudarstva ili Energoinvest udostoje da konačno objave (svoje) brojke i cijenu prirodnog gasa koji troše građani FBiH i privreda se dovijaju na razne načine kako bi trenutno skupi gas zamijenili povoljnijim energentima. Mnogi su od gasa odustali zalažući vlastita pluća za deblji novčanik, a federalna vlast ne čini ništa da se smanji cijena ovog ekološki prihvatljivog energenta.

Sarajevo je, čini se, najviše na udaru jer su građani u velikoj mjeri odustali od korištenja prirodnog gasa, ali to nisu mogli svi jer se mnogi stanovi u Kantonu Sarajevo zagrijavaju putem daljinskog grijanja preko kotlovnica sarajevskih Toplana koje troše gas. Zato su računi građana koji su u sistemu Toplana izuzetno visoki. S druge strane, građani koji imaju mogućnost da svoje stanove i kuće zagrijavaju direktno na gas preko Sarajevogasa to više ne čine jer je cijena takvog grijanja iznimno visoka.

Dakle, da ponovimo, Energoinvest i Federalno ministarstvo industrije, energije i rudarstva  i dalje oklijevaju da objave fakture za gas. Pokušali smo za ovaj tekst dobiti komentar federalnog ministra Vedrana Lakića (SDP), ali bez uspjeha. Na mobitel se ne javlja. I dok oni oklijevaju u istoj zgradi u kojoj je sjedište Vlade FBiH i Energoinvesta sjedi i bivši kantonalni ministar i bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević koji se jedini usudio da javnosti prezentira podatke o razlici u cijeni koju Energoinvest uzima na osnovu uvoza gasa.

Na njegove izjave Energoinvest mu prijeti tužbom, ali ono što upada u oči je da ta federalna kompanija ne izlazi sa svojim brojkama kako bi se konačno sklopile kockice ovog energetskog sumraka koji utiče na finansije građana i kvalitet zraka u Sarajevu.  

TUŽBU ČEKAM, A NJE NEMA

Almir Bečarević je s toga na osnovu vlastitog praćenja cijena gasa sklopio svoju računicu o tome koliko zaista košta gas i zašto je tako skup. Za “Slobodnu Bosnu” je prezentovao svoje podatke koje mi ekskluzivno objavljujemo.

“Kako još uvijek očekujem tužbu, a nema je, za obmanjivanje javnosti i nanošenje štete Energoinvestu samo i ekskluzivno za ‘Slobodnu Bosnu’ prezentujem kalkulaciju cijene gasa za 2023. godinu. Prezentacije će biti urađena kao prosjek kalkulacije za 4 kvartala prošle 2023. godine iz koje će se vidjeti prosječna ruska cijena kao i ukupna razlika u cijeni gasa koju ostvaruje Energoinvest. Iz ove kalkulacije će se vidjeti pljačkanje, prvenstveno, građana i privrede u FBiH, a koji koriste prirodni gas”, govori Bečarević, te na podastire podatke:

“Kalkulacija cijene izgleda ovako - Prosječna ostvarena ruska cijena gasa u 2023. godini iznosi:

370 USD i preračunato u KM iznosi 673 KM.

Troškovi transporta kroz BiH (Gas Promet Pale, Sarajevogas I.S. i BH-Gas) iznosi 28 USD i preračunato u KM iznosi 51 KM.

Ostali zavisni troškovi 7 USD i preračunato u KM iznosi 13 KM.

Ruska cijena, unutrašnji transport i ostali zavisni troškovi 405 USD i preračunato u KM iznosi 737 KM. Svi iznosi su dati na 1.000 Sm3. 

Prosječna ostvarena veleprodajna cijena gasa Energoinvesta u 2023. godini iznosi 877 KM. 

Prosječna ostvarena cijena 877 KM umanjena za cijenu koštanja od 737 KM iznosi 140 KM. 

Kada uzmemo da je Energoinvest isporučio potrošačima u FBiH za 2023. godinu prirodnog gasa u visini 173 miliona Sm3 i istu količinu pomnožimo sa 140 KM razlike u cijeni dobijemo da će Energoinvest ostvariti na gasu 24.000.000 KM. 

Ujedno, cijena ruskog gasa je u 4 kvartalu iznosila oko 355 USD i sa ostalim troškovima iznosi 390 USD što preračunato iznosi 709 KM, a veleprodajna cijena za 4 kvartal iznosila je 837 KM. Razlika oko 128 KM/1.000 Sm3.

KOMEDIJA KAD JOJ VRIJEME NIJE

Razlika cijene koju ostvaruje Energoinvest se kreće u rasponu od 128 KM do 140 KM na 1.000 Sm3 preračunato na godišnju razliku od 22 miliona KM do 24 miliona KM. 

Pregovori sa Sarajevogas Istočno Sarajevu su bili za povećanje sa 11 KM na 14 KM, BH Gas ima odobrenu tarifu 34 KM, a Energoinvest prosječno 130 KM/1.000 Sm3. Komično, zar ne? 

Svi ostali u lancu do distributera ili do industrijskih potrošača (Gas Promet, Sarajevogas I.S., BH-Gas, bankarski troškovi, garancija, špediter) koštaju Energoinvest oko 11.000.000 KM, a sam Energoinvest ostvari razliku u cijeni od prosječno 23.000.000 KM godišnje”, završava Bečarević s iznošenjem podataka.

Na kraju konstatatuje da je Energoinvest državno preduzeće i javni snabdjevač po Uredbi i stoga njegova cijena i razlika u cijeni mora biti dostupna javnosti. Međutim, oni to ne čine pa je Bečarević kao neko ko je godinama u direktnom dodiru s ovom tematikom izašao s ovim ekskluzivnim podacima s mogućnošću greške od +-5 posto.

Čekamo i dalje da se oglasi Energoinvest i podastre svoje podatke koje ćemo, također, objaviti ako se to ikada desi. A i ministru Lakiću su otvorena vrata ovog medija, ako ni zbog čega drugog barem zbog građana FBiH.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...