ESKALACIJA SUKOBA: Iran brutalno napao susjednu zemlju, ubijene dvije djevojčice, najavljena odmazda...

Meta udara je bila i džamija u blizini napadnutih kuća.

  • Svijet

  • 17. Jan. 2024  

  • 4

Pakistan je oštro osudio iranski zračni napad unutar svojih granica. U napadu je ubijeno i dvoje djece. Pakistan je to nazvao ‘neisprovociranom povredom njihovog zračnog prostora‘ te je najavio odmazdu, javlja CNN.

Iran je saopćio da je upotrijebio ‘precizne rakete i dronove‘ kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne skupine Jaish al-Adl, u Iranu poznate kao Jaish al-Dhulm u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balochistan, javlja iranska novinska agencija Tasnim.

Do napada je došlo nakon što je Iran lansirao rakete u sjevernom Iraku i Siriji u ponedjeljak. Posljednja je to eskalacija neprijateljstva na Bliskom istoku gdje izraelski rat u Gazi prijeti prerastanjem u širi regionalni sukob.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je u napadu na njihov teritorij ubijeno dvoje nedužne djece, a upozorili su Iran na ozbiljne posljedice.

-Još više zabrinjava što se ovo dogodilo unatoč postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana, saopćilo je ministarstvo.

Nakon napada, nuklearno naoružani Pakistan je uložio oštru prosvjednu notu kod visokog dužnosnika u iranskom ministarstvu vanjskih poslova u Teheranu te rekao da će odgovornost za posljedice biti izravno na Iranu.

Militantna grupa Jaish al-Adl kasno sinoć je rekla da je iranska revolucionarna garda upotrijebila šest jurišnih bespilotnih letjelica i niz raketa te uništila dvije kuće u kojima su živjele žene i djeca njihovih boraca.

Poginule su djevojčice u dobi od osam i 12 godina, a najmanje četiri osobe su ozlijeđene. Meta udara je bila i džamija u blizini napadnutih kuća.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...