OČI U OČI S VUČIĆEM: Andrej Plenković nakon sastanka s predsjednikom Srbije najavio dolazak u Bosnu i Hercegovinu -"Putin je zapravo ubrzao proširenje EU..."

Na pitanje novinara o hrvatskom stavu o napetostima u jugoistočnoj Europi, Plenković je rekao da se upravo vratio s rasprave o zapadnom Balkanu, jugoistočnoj Europi, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji te da "su prošli revolucionarnu fazu".

  • Regija

  • 18. Jan. 2024  

  • 1

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bilateralne sastanke s, između ostalih, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, premijerom Kosova Albinom Kurtijem i čelnikom OECD-a Mathiasom Cormannom.

S Vučićem je Plenković, kako je objavio na X-u, razgovarao "o bilateralnim odnosima i situaciji u Srbiji nakon izbora".

Image

U objavi o susretu s Borjanom Krišto Plenković je naveo da će iduće sedmice posjetiti BiH zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

Na pitanje novinara o hrvatskom stavu o napetostima u jugoistočnoj Europi, Plenković je rekao da se upravo vratio s rasprave o zapadnom Balkanu, jugoistočnoj Europi, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji te da "su prošli revolucionarnu fazu".

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin je zapravo ubrzao proširenje Europske unije. Zato su sve ove odluke o otvaranju pregovara s Ukrajinom, Moldavijom, davanje kandidatskog statusa Gruziji, uskoro ćemo donijeti konačnu odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ovo su sve pozitivne stvari pred nama", poručio je Plenković.

Hrvatski premijer je rekao da je potrebno vrijeme kako bi se sustiglo zemlje koje su desetljećima živjele u demokraciji i u tržišnim ekonomijama te da ih i "oni još uvijek sustižu".

"Siguran sam da će naši susjedi uz pomoć, naročito u vidu gospodarskog upravljanja i plana rasta koji im je ponuđen, postupno dospjeti u položaj, gdje će im narasti gospodarski i socijalni standard. Ostanu li duže vrijeme vani, bit će im gore", izjavio je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...