Sport
TEŽAK PORAZ BOSNE: Murcia se revanširala Studentima
Prije 16 min0
(...) za večernja druženja.
Gastro
18. Jan. 2024 18. Jan. 2024
0
Ovi slani kolačići od parmezana zahtijevaju minimalnu kulinarsku vještinu, a izraditi ih možete od svega tri osnovna sastojka.
Hrskavi, mirisni i izuzetno lagani za napraviti, kolačići o kojima vam u nastavku donosimo recept idu odlično uz vino, tako da su idealna grickalica za večernja druženja uz pokoju dobru kapljicu.
Sastojci:
100 g hladnog neslanog maslaca
100 g višenamjenskog brašna
100 g parmezana, sitno naribanog
sitno mljeveni listići svježeg ružmarina i majčine dušice (po želji)
crni biber (po želji)
2 žlice tople vode (ili malo umućeno jaje)
Priprema:
Mikserom na srednjoj brzini pomiješajte maslac, brašno i parmezan dok ne postanu sitno mrvičaste teksture. Po želji dodajte svježe nasjeckano začinsko bilje i crni biber i mijesite dok ne dobijete tijesto.
Kada ste ga umijesili, tijesto podijelite na pola i razvaljajte na debljinu od oko tri centimetra te svaku polovicu stavite u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 15 minuta.
Zagrijte rernu na 180°C (bez ventilatora) ili 160°C kada koristite opciju s ventilatorom.
Svaku polovicu tijesta razvaljajte na debljinu od jednog centimetra, a zatim izrežite kekse kalupom.
Kolačiće poredajte na lim obložen papirom za pečenje te premažite površinu svakog kolačića s malo tople vode ili razmućenim jajetom, a po vrhu pospite malo naribanog parmezana ili nasjeckanog svježeg začinskog bilja.
Pecite 10 minuta, ili dok kolačići ne porumene na vrhu.
Izvadite kolačiće iz rerne. Iako će biti još dosta mekani, pustite ih da se potpuno ohlade na rešetki za pečenje, a zatim poslužite. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 4 dana, prenosi Novi list.
Sport
TEŽAK PORAZ BOSNE: Murcia se revanširala Studentima
Prije 16 min0
HiTec
NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Proizveden kompjuter 13 hiljada puta brži od klasičnog
Prije 17 min0
Društvo
MERSAD KURTIĆ IZ BiH VEĆ 34 GODINE ŽIVI NA DIJALIZI: Treba mu 43.000 eura za transplataciju
Prije 22 min0
Mini market
BENJAMINA KARIĆ O SLUČAJU "SARAJEVO SAFARI": "Nakon toliko godina, naša djeca zaslužuju pravdu"
Prije 25 min0
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
10. Nov. 20250
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
09. Nov. 20250
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
Prije 16h0
Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
10. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.