JOŠ JEDAN PORAZ VUČIĆEVOG REŽIMA: Od 1. februara dinar “zabranjen” na Kosovu

"Euro je jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom platnom sistemu Kosova", kažu iz Centralne banke Kosova

  • Regija

  • 20. Jan. 2024  

  • 2

Centralna banka Kosova (CBK) saopćila je da je dopunila Pravilnik o gotovinskim operacijama, koji sada, između ostalog, definiše da je valuta euro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

"Euro je jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom platnom sistemu Kosova. Druge valute mogu da se koriste na Kosovu jedino kao dragocjenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u valutama koje nisu euri, za međunarodna plaćanja i za devizne aktivnosti", navodi se u članovima 35 i 36 dopunjenog Pravilnika.

Dopunom Pravilnika, koja stupa na snagu 1. februara, onemogućava se korištenje dinara kao sredstva plaćanja na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući više općina sa srpskom većinom u kojima je ta valuta do sada korišćena uz euro.

Dinar je korišten i za plaćanje usluga u Pošti Srbije, čija je centrala i dalje u Gračanici. Pošta je imala ekspoziture u nekim opštinama sa srpskom većinom. U Gračanici je i sjedište srpske banke Poštanska štedionica na Kosovu*.

Za sada nije poznato kakva će biti pozicija Poštanske štedionice, ali djeluje da će imati problema jer nije licencirana prema kosovskim zakonima, što je uslov za normalno funkcionisanje, prenosi Beta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...