PAKT JERUSALEM - DŽEDA: SAD planiraju da Saudijska Arabija kontrolira budućnost Gaze

Bidenov tim zalaže se da Rijad prizna Izrael i sudjeluje u obnovi Palestine; ljevičari u Capitol Hillu se protive i tražit će otpuštanje koordinatora plana u Bijeloj kući

  • Svijet

  • 20. Jan. 2024  

  • 0

Bijela kuća priprema plan za ekonomsku obnovu Gaze po okončanju izraelske ofenzive koja uključuje uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Ovaj plan, kojeg se već izrađuje u Washingtonu, ima podršku mnogih republikanskih i demokratskih političara ali nailazi na veliko protivljenje ljevičarskih zastupnika i senatora u Kapitolu koji pripremaju zahtjev za ostavku zvaničnika Bijele kuće odgovornog za bliskoistočnu politiku, prenosi Stav.ba.

Taj je zvaničnik Brett McGurk, koji je prije napada sedmog oktobra radio na planu uzajamnog priznanja Izraela i Saudijske Arabije i koji je upravo stigao u Katar kako bi pregovarao o izraelskim taocima i mogućem rješenju sukoba. Njegov plan uključuje putovanje Joea Bidena na Bliski Istok radi normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i sudjelovanje Saudije u stvaranju i održavanju palestinske države koja će se odvojiti od utjecaja Irana, saveznika Hamasa.

Mediji koji su otkrili postojanje plana u Washingtonu, poput Huffington Posta, izvještavaju da plan nosi naziv "Pakt Jerusalem-Džeda".

Normalizacija odnosa sa Saudijskom Arabijom cilj je Bijele kuće otkako je Donald Trump 2020. godine uspio uspostaviti veze između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i Sudana. Biden je zadržao taj cilj nakon što je preuzeo vlast 2021. godine, a njegovo postizanje povjerio je veteranu McGurku.

Istog mjeseca američki državni sekretar Anthony Blinken objavio je da su se četiri arapske zemlje i Turska dogovorile da će započeti planiranje obnove i upravljanja Gazom nakon završetka izraelskog rata s Hamasom. Jordan, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Turska razmatraju učestvovanje i doprinos postkonfliktnim inicijativama na palestinskoj teritoriji nakon tri mjeseca izraelskih bombardovanja. Te su zemlje, koje su se ranije opirale pozivima SAD-a da započnu poslijeratnu obnovu, insistirale na tome da prvo mora doći do prekida vatre i značajnog smanjenja broja civilnih žrtava.

Blinken je posjetio to područje početkom godine tražeći konsenzus s misijom da postigne brzo rješenje. Izrael odbija poštovati prekid vatre i pojačao je svoje napade u južnom dijelu Gaze. Više od 24.000 ljudi ubijeno je u Pojasu Gaze.

alt

Ali u te napore nije uključen samo tim iz Bijele kuće. Posljednjih sedmica američki zakonodavci posjetili su Saudijsku Arabiju tražeći normalizaciju odnosa s Izraelom kako bi oslabili utjecaj Iranana njegove satelite, ne samo u Gazi, već i u Libannu ili Iraku.

Početkom godine Izrael i Saudijsku Arabiju posjetio je utjecajni republikanski senator Lindsie Graham, dugogodišnji Trumpov saveznik. Ovo je njegova treća posjeta tom području u godinu dana. Graham nastoji stvoriti okvir za okončanje rata između Izraela i Hamasa, stabilizirati Bliski Istok i utrti put za neki ograničeni oblik Palestinske samouprave u Pojasu Gaze. Graham ima za cilj stvoriti okvir za okončanje rata između Izraela i Hamasa, stabilizirati Bliski Istok i utrti put nekom ograničenom obliku Palestinske samouprave u Pojasu Gaze.

Klauzula, koja se odnosi na skrbništvo Saudijske Arabije i ograničenu palestinsku autonomiju, izazvala je bijes grupe ljevičarskih zastupnika i senatora koji pripremaju pismo u kojem osuđuju Bidenovu politiku, za koju smatraju da je previše pasivna i kruta da bi zahtijevala trenutni prekid vatre.

Osim toga, dogovor će uključivati sporazum o uzajamnoj sigurnosti koji će biti potpisan između SAD-a i Saudijske Arabije, što će dodatno ojačati već bliske veze između Washingtona i Rijada i olakšati prodaju oružja, kao i odvraćanje Irana kao regionalne sile.

Tvrdi se da su, suočeni s tim akcijama, iranski sateliti, poput jemenskih Husa, pokušali poremetiti svjetske trgovačke putove napadajući teretne brodove u Crvenom moru, što je zauzvrat dovelo do formiranja vojne odbrambene koalicije predvođene SAD-om i Britanijom.

Učestvovanje Republikanaca ključno je u ovom složenom planu za mir s obzirom na to da je potrebna velika većina u Senatu - 67 glasova od 100 - da bi SAD sklopile novi sporazum o uzajamnoj sigurnosti sa Saudijskom Arabijom. S Bidenom u Bijeloj kući, većina demokrata i gotovo svi republikanci mogli bi se ujediniti i postići taj cilj, što bi značilo završetak politike koju je Trump započeo 2020.

Za Bidenove kritičare, od kojih su gotovo svi ljevičari u Kapitolu, Trumpov plan za normalizaciju odnosa Izraela s arapskim zemljama uz potpuno zanemarivanje Palestinaca je ono što je potaklo Hamas da se naoruža i napadne Izrael sedmog oktobra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...