VELIKA AKVIZICIJA U NAŠOJ ZEMLJI: Švicarski div sa preko 100 hiljada zaposlenih preuzeo sarajevsku kompaniju

"Robotika i automatizacija pokretana umjetnom inteligencijom imaju moć transformirati industrije, pružajući firmama veću fleksibilnost i inteligenciju usred kritičnih globalnih trendova i izazova radne snage", rekao je Sami Atiya,

  • Ekonomija

  • 20. Jan. 2024  

  • 0

Švicarska kompanija ABB dogovorila je preuzimanje vlasništva nad sarajevskom firmom koja se bavi softverskim uslugama “Meshmind”, a kako bi proširila svoje mogućnosti istraživanja i razvoja u vještačke inteligencije (AI) i industrijskog interneta stvari (IoT).

ABB je vodeća tehnološka firma u elektrifikaciji i automatizaciji koja omogućuje održiviju budućnost s učinkovitijom potrošnjom resursa. O veličini kompanije govori podatak da imaju oko 105.000 zaposlenih.

Osnivači Meshminda su Davor Stanković, Kenan Hodžić, Armin Hamzić i Köppl Felix, piše BiznisInfo.ba.

Kroz ovu akviziciju ABB će integrirati inženjerske talente, umjetnu inteligenciju i softversko znanje kako bi formirao novo globalno središte za istraživanje i razvoj kako bi dodatno ubrzao razvoj inovativnih rješenja za automatizaciju unutar svog odjela za automatizaciju mašina (B&R).

"Robotika i automatizacija pokretana umjetnom inteligencijom imaju moć transformirati industrije, pružajući firmama veću fleksibilnost i inteligenciju usred kritičnih globalnih trendova i izazova radne snage", rekao je Sami Atiya, predsjednik ABB-ovog poslovnog područja za robotiku i diskretnu automatizaciju.

– Kroz ovu akviziciju dodatno ćemo ubrzati razvoj našeg softvera i rješenja utemeljenih na umjetnoj inteligenciji kako bismo automatizaciju učinili prilagodljivijom i pristupačnijom, omogućujući firmama svih veličina da postanu otpornije – kazao je.

Integracija približno 50 Meshmindovih zaposlenika proširit će saradnju s B&R timovima u nizu projekata istraživanja i razvoja, uključujući sisteme vizije dubokog učenja, inženjerske alate omogućene umjetnom inteligencijom i razvoj IoT aplikacija, iz ureda u Sarajevu, koji će služiti kao B&R novo globalno središte za AI i razvoj softvera.

Financijski detalji transakcije za koju se očekuje da će se zatvoriti u prvom tromjesečju 2024. nisu objavljeni.

– Ova akvizicija temelji se na našem uspješnom odnosu s Meshmindom kako bismo uspostavili novo globalno središte za istraživanje i razvoj za B&R – rekao je predsjednik Odjela za automatizaciju mašina Joerg Theis.

– Kao dio našeg šireg ekosistema koji uključuje univerzitete, partnere i start-upove, ovo najnovije ulaganje će ojačati naše kapacitete i stručnost za stvaranje rješenja koja olakšavaju živote naših klijenata, pomažući im da oblikuju budućnost svojih industrija – dodao je.

Investicija se poklapa s ABB-ovom nedavnom akvizicijom firm Sevensense, vodećeg dobavljača 3D vizualne navigacijske tehnologije s omogućenom umjetnom inteligencijom za autonomne mobilne robote (AMR). Zajedno ističu ABB-ovu i B&R-ovu stratešku usmjerenost ulaganja na inovativnu AI i softverska rješenja za isporuku vrijednosti za svoje klijente kroz najproduktivniju i najučinkovitiju tehnologiju.

ABB je tehnološki predvodnik u elektrifikaciji i automatizaciji, omogućavajući održiviju budućnost s učinkovitijom potrošnjom resursa. Rješenja firme povezuju inženjersko znanje i iskustvo i softver za optimizaciju načina na koji se stvari proizvode, premještaju, napajaju i upravljaju. Nadovezujući se na više od 140 godina izvrsnosti, oko 105.000 ABB-ovih zaposlenika predano je pokretanju inovacija koje ubrzavaju industrijsku transformaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...