DŽENAN ĐONLAGIĆ O SASTANKU U LAKTAŠIMA: "Nastavlja se podanički odnos Trojke prema Dodiku i Čoviću"

Jučer je Dodik bio domaćin koalicionim partnerima u Laktašima. Jedni učesnici tvrde još ništa nije dogovoreno, drugi kako su blizu dogovora. Dodik zadovoljan.

  • Politika

  • 20. Jan. 2024  

  • 5

"Ako odemo i Rusija bude u stanju da izdrži njihov napad i sruši Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama”, upitao je predsjednik SAD-a Joe Biden kongresmene prilikom obraćanja u Bijeloj kući upozoravajući na opasnosti uskraćivanja finansijske pomoći Balkanu.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt smatra da Bosni i Hercegovini ipak ne prijeti novi rat, ali da ne zna šta Moskva smišlja. Dok ostali šute – Dodik poručuje Srbi neće biti moneta za bilo čije potkusurivanje zato prestanite da nas huškate jedni na druge.

Jučer je Dodik bio domaćin koalicionim partnerima u Laktašima. Jedni učesnici tvrde još ništa nije dogovoreno, drugi kako su blizu dogovora. Dodik zadovoljan.

Posebno je zabrinjavajuće da Trojka pristaje da se u funkcioniranju Centralne izborne komisije primjenjuju iskustva iz Srbije, da nastavlja sa servilnom politikom prema Dodiku i Čoviću, potvrđuje i dio dogovora o raspodjeli neraspoređenih sredstava od akciza između entiteta, kojim se favorizuje entitet RS, a Disktrikt Brčko potpuno izostavlja iz raspodjele, što je nedopustivo – tvrde u SDA.

Delegat u Doma naroda PSBiH Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) izjavio je za televiziju Hayat da je dogovor u Bakincima ništa drugo do "Laktaši papers"

"Ono što smo vidjeli kroz medijsko objavljivanje, slobodno možemo nazvati 'Laktaši papers'. U svom naslovu ima dogovor. Sada slušamo priče kako ovi predstavnici Trojke nisu sjedili tamo i dogovarali te stvari. Mislim da se nastavlja podanički odnos predstavnika Trojke prema Čoviću i Dodiku. Kupili su vrijeme Dodiku i Čoviću, jer visoki predstavnik Schmidt je bio najavio uvođenje tehničkih izmjena Izbornog zakona i unapređenje integriteta izbornog procesa. Mislim da su tu napravili katastrofalnu grešku tako što su kupili dodatno vrijeme. Spominje se kraj februara ili mart. Posebno je šokantno u tim papirima je da niko do sada, ko je pregovarao sa Dodikom i Čovićem nije stavio na papir da će se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda birati po ranijem prijedlogu HDZ-a. To je šokantno da su stavili tako nešto na papir. Kako je moguće da su pristali da se na papiru nađe priča da će se član Predsjedništva BiH birati po prijedlogu HDZ-a. To znači isključivu dalju segragaciju građana Bosne i Hercegovine, na način da se u etničkim torovima biraju članovi Predsjedništva BiH, što je apsolutno u suprotnosti sa mnogim presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, posebno presuda Kovačević, koja je posljednja u nizu", izjavio je Đonlagić.

Ocijenio da ukoliko bi se ovako nešto sprovelo u djelo, udaljilo bi Bosnu i Hercegovinu miljama od Evropske unije i standarda i sistema vrijednosti koji važe u EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...