SVJETSKI MEDIJI O VUČIĆEVOM GOVORU: Šta to planira predsjednik Srbije i kako će završiti slučaj prevare i kupovine glasova…

To podrazumijeva eksploataciju jedne od najvećih rezervi litija u ​​Evropi, koja se nalazi u zapadnoj Srbiji. Odluka vlade uslijedila je poslije višesedmičnih protesta, navodi AFP.

  • Regija

  • 21. Jan. 2024  

  • 4

Francuska novinska agencija AFP piše da je u subotu milijarde eura investicija do 2027. godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao mjesec dana poslije svoje pobjede na izborima koju i dalje osporava opozicija koja se obratila Ustavnom sudu.

„Radili smo mjesecima na izradi ovog plana u kojem je navedeno šta ćemo da uradimo za Srbiju u naredne četiri godine“, rekao je Vučić u govoru kojeg je prenosila državna televizija RTS, a trajao je oko dva sata – piše AFP.

Da bi ostvarila ove ambicije, Srbija će morati da „održi mir“ i da pošalje jasnu poruku da „ostaje na svom evropskom putu“ u cilju konačnog ulaska u EU, rekao je Vučić.

AFP navodi da plan „Skok u budućnost 2027“ predviđa ulaganja u infrastrukturu, u izgradnju stotina kilometara autoputeva, željeznica, škola, obdaništa i bolnica, ali i rudnika po kojima je Srbija, kako je rekao, „najdalje iza“ drugih.

Plan, čiji način financiranja nije precizirao, uključuje i ranije najavljivane projekte, poput Beogradske autobuske stanice ili nove dječje bolnice – piše AFP.

„BDP će, ako uradimo sve što smo planirali, 2027. porasti sa sadašnjih 33 milijarde eura na 92,7 milijardi eura i prosječna plata sa sadašnjih 836 eura na 1.400 eura“, rekao je Vučić.

„Što se tiče litijuma, odluka je na budućoj vladi – lično sam za to“, rekao je on, ponovivši svoj stav za eksploataciju te rude.

AFP piše da je podružnica anglo-australijskog rudarskog giganta „Rio Tinto“ podnijela u novembru četiri tužbe protiv Vlade Srbije zbog toga što je suspendovala kontroverzni projekat rudarenja litija u ​​januaru 2022.

To podrazumijeva eksploataciju jedne od najvećih rezervi litija u ​​Evropi, koja se nalazi u zapadnoj Srbiji. Odluka vlade uslijedila je poslije višesedmičnih protesta, navodi AFP.

Nakon što su spomenuli kratak izvod iz govora odlazeće premijerke Ane Brnabić na istom skupu, AFP piše da opozicija osporava ishod izbora 17. decembra na kojima je pobijedila vladajuća stranka SNS, nacionalistička desnica i dodaje da je opozicija u četvrtak pozvala na Ustavni sud na poništavanje rezultata, navodeći prevaru i kupovinu glasova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...