MILORAD DODIK BACIO OKO NA PRIRODNE RESURSE: "Vrijednost rudnih bogatstava RS 15 milijardi eura"

Dodik je ukazao da postoje mnoge opstrucije kada je riječ o istraživanju rudnih bogatstava manjeg bh. entiteta.

  • Ekonomija

  • 21. Jan. 2024  

  • 2

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da procijenjena vrijednost rudnih bogatstava ovog entiteta na osnovu dosadašnjih istraživanja iznosi 15 milijardi eura.

Dodik je ukazao da postoje mnoge opstrucije kada je riječ o istraživanju rudnih bogatstava manjeg bh. entiteta.

Upravo je spoznaja stranaca da RS na nekim lokacijama raspolaže značajnim količinama magnezujuma, minerala od kojih se pravi borna kiselina, litijuma i drugog, pa čak i zlata, napravilo euforuju koja se dešava oko imovine, rekao je Dodik.

On je naveo da su napadi na imovinu manjeg bh. entiteta prvo počeli sa federalnih medija, a sada se došlo u poziciju da oni ne skrivaju namjeru da tom imovinom ovladaju.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, procijenjena komercijalna vrijednost /rudnog bogatstva/ u ovom trenutku iznosi 15 milijardi eura. Mi moramo da nađemo partnere i da idemo u taj razvoj. RS sigurno ima potencijal. Moramo se mnogo više usmjeriti na istraživanja u različitim oblastima kako bismo znali čime dodatno raspolažemo, rekao je Dodik.

On je istakao da su svi programi koje je ovaj entitet pravilo na racionalnoj osnovi, sa željom za razvojem i podizanjem prozvodnih kapaciteta električne energije i očuvanjem niske cijene struje za naš konzum.

Smatramo da je to jedna od važnih pretpostavki za investiranje na ovom prostoru, rekao je Dodik.

On je ukazao da je Program javnih investicija koji je usvojila Vlada RS baziran na realnim mogućnostima i okvirima.

Da nije bilo zastoja iz Federacije BiH, do sada bi vjerovatno bili završeni Hidroelektrana `Buk Bijela` i sistem elektrana na Drini. Oni su to prije tri godine počeli da opstruišu bez ijednog formalno-pravnog ustavnog razloga, rekao je Dodik, prenosi Srna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...