JENS STOLTENBERG: "Rusija nije prijetnja ni jednom NATO savezniku"

“Rat u Ukrajini postao je bitka streljiva”, rekao je generalni sekretar NATO-a nakon svečanosti potpisivanja u sjedištu saveza u Bruxellesu.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2024  

  • 0

NATO je u utorak saopćio da ne vidi neposrednu vojnu prijetnju Rusije bilo kojoj članici saveza, ali da nastavlja s osiguravanjem teritorija od prijetnje najvećom vježbom u nekoliko desetljeća, koja će započeti kasnije ove sedmice, prenosi Hina.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima u Bruxellesu da NATO to čini kako bi „snage bile spremne ukloniti svaku mogućnost pogrešne procjene ili nesporazuma u Moskvi o našoj spremnosti da zaštitimo svaki milimetar teritorija NATO-a, i sve dok to činimo, neće biti napada na teritorij NATO-a”, rekao je.

NATO je potpisao ugovor vrijedan 1,1 milijardu eura za topničko streljivo od 155 mm, saopćio je savez u utorak, a dio granata bit će isporučen Ukrajini, nakon pritužbi da nedostatak streljiva koči njezine ratne napore.

“Rat u Ukrajini postao je bitka streljiva”, rekao je generalni sekretar NATO-a nakon svečanosti potpisivanja u sjedištu saveza u Bruxellesu.

NATO je sklopio sporazum u ime nekoliko saveznika koji će ili proslijediti granate Ukrajini ili ih koristiti za opskrbu vlastitih zaliha, koje su se znatno iscrpile. Kupnja na veliko osigurava niže cijene.

Ugovorom će se vjerojatno kupiti oko 220 hiljada komada topničkog streljiva, a prve isporuke očekuju se krajem 2025., rekao je dužnosnik NATO-a za Reuters.

Prema izvoru upućenom u tu industriju, streljivo će isporučiti francuski proizvođač oružja Nexter i njemački Junghans.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...