OČAJ U DODIKOVIM REDOVIMA: „Ambasada SAD-a u BiH ne želi bilo kakav dogovor u ovoj zemlji, njima nestabilnost i odgovara…“

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je partnerima u vlasti na nivou BiH poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona.

  • Politika

  • 24. Jan. 2024  24. Jan. 2024

  • 2

-Ambasada SAD-a u BiH ne želi bilo kakav dogovor u ovoj zemlji, njima nestabilnost i odgovara, a to pokazuju i na posljednjem primjeru o pitanju predloženih izmjena Izbornog zakona. Uvijek će imati svoje dežurne krivce Srbe, ali i žrtve, koje će podržavati, odnosno Bošnjake, poručuju iz Dodikovih redova nakon posljednjih poruka iz Ambasade SAD-a u BiH, iz koje su poručili da je, kada je riječ o predloženim izmjenama izbornog zakonodavstva, nemoguće promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH da bi se provele presude Evropskog suda za ljudska u Strazburu samo kroz promjene u zakonu, već da su potrebne i izmjene Ustava BiH.

-Doktrina djelovanja američke ambasade ne mijenja se još od nastanka BiH. Konstantno se drže one stare latinske izreke “Zavadi pa vladaj”, jer kada god dođe do nekog dogovora u BiH, Amerika koristi svoj uticaj i položaj ovdje. Zapravo, jedini njihov uticaj je djelovanje kroz zavađene strane i uvijek u tim slučajevima čuvaju leđa Bošnjacima. Posljednji njihov istup je samo jedan u nizu svih onih koje imamo još od ratnih godina na ovim prostorima, kazao je “Glasu” politolog Filip Matić, blizak režimu Miorada Dodika.

Američka ambasada samo gleda svoje interese u BiH i prosperitet zemlje i budućnost njenih građana je ne interesuje.

-Činjenica je da oni ne žele bilo kakav dogovor, njima nestabilnost i odgovara i uvijek imaju svoje dežurne krivce, ali, s druge strane, i žrtve koje podržavaju. To vidimo i sada, i to na jako, jako važnoj stvari, u slučaju kada se krše demokratski principi i osnovni demokratski postulati, a to je da hrvatski narod nema mogućnost da bira svog predstavnika, što je predviđeno Ustavom, kazao je Matić.

-U ovom slučaju jasno se vidi licemjerje američke administracije sa Bidenom na čelu i njihovom diplomatskom strukturom, odnosno Ambasadom u BiH.

Oni nisu predstavnici demokratije, ljudskih prava, sloboda i svega ostalog, nego predstavnici isključivo svojih sopstvenih i jako pokvarenih licemjernih interesa, poručio je Matić.

Na iznesene stavove američke ambasade u BiH o pitanju izmjena izbornog zakonodavstva u BiH reagirao je i Milorad Dodik koji je naveo da je licemjerno što Ambasada SAD u Sarajevu govori da je prijatelj BiH, a sapliće je na svakom koraku i minira svaki dogovor demokratski izabranih predstavnika tri naroda.

-Da li to i koliko Ambasada SAD u Sarajevu ima poslanika u skupštinama u BiH? Trebalo bi da kao gosti nemaju nijednog i puste nas da se sami dogovaramo, rekao je Dodik.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je partnerima u vlasti na nivou BiH poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona. Tada je i objasnio da je, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, s obzirom na to da nije moguće postići dogovor o izmjenama Ustava, ponuđeno rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda, što je naišlo na reakciju američkog ambasadora Murphyja, o čemu je ranije izvijestila „Slobodna Bosna“.

Više pročitajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...