„SB“ INTERVJU / IGOR CRNADAK, BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BiH: Sukob na relaciji Zagreb-Komšić će se nastaviti, da sam ja na mjestu ministra nikad ne bih otišao kod Milanovića…

-Uputio bih jedan apel kao bivši ministar kolegama u Zagrebu. Ja sam bio više puta tamo i oni su dolazili kod mene u Bosnu i Hercegovinu, i u Sarajevo i Banju Luku, kazao je Crnadak za "Slobodnu Bosnu".

  • Politika

  • 25. Jan. 2024  25. Jan. 2024

  • 1

Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najnovijim previranjima na relaciji Zagreb-Sarajevo, napadima na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića od strane šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlić-Radmana, te je poslao poruku kolegama u susjednoj Hrvatskoj.

HRVATSKA BRUJU O DRAGANU ČOVIĆU: Zbog lidera HDZ-a BiH hrvatski ministar  vanjskih poslova u problemima… | Slobodna BosnaFoto: Arhiv

„Željko Komšić je uhljeb i uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH, a hrvatski premijer Andrej Plenković postupio je državnički jer se s njime nije htio sastati prilikom posjeta Sarajevu. Komšiću nije stalo apsolutno ni do čega osim do vlastitoga ugodnog mjesta. Komšić je tipični primjer jednog uhljeba, uzurpatora na štetu hrvatskog naroda u BiH“, kazao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Kako kao bivši ministar vanjskih poslova BiH komentirate ovakav istup ministra vanjskih i europskih poslova RH. Je li riječ o diplomatskom skandalu?

-Ja sam se kao ministar sastajao sa sadašnjim hrvatskim ministrom Grlić-Radmanom. On nije čovjek koji koristi neprilagođen riječnik i obično se drži visokoh diplomatskih standarda. Tako da iz tog ugla ovo za mene jeste neočekivani rječnik. Moram reći da je očigledno ovdje u pitanju jedan direktan i dosta oštar sukob na relaciji Komšić-Zagreb. I mi često svjedočimo nediplomatskoj raspravi na toj relaciji od nazivanja, izjednačavanja predsjendnika Vlade Republike Hrvatske Plenkovića sa Putinom, preko teških riječi upućenih gospodinu Komšiću, poput ovih posjednjih. Tu se radi o dosta žestokom sukobu Zagreba, odnosno HDZ-a  i Komšića. Nisam ja neko ko treba karakterisati i davati kvalifikacije na taj način, to neka svako procjeni je li skandal ili nije skandal, ali mislim da se radi o jednoj kontinuiranoj upotrebi nediplomatskog rječnika na relaciji Komšić-HDZ Zagreb. I mislim da ovo nije zadnje što smo vidjeli od toga, i očekujem da se to nastavi.

Ilustracija

Kako uopće gledate na potez premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, njegov nedolazak u Predsjedništvo BiH i kasniji istup da ne prihvaća predsjedavajućeg Predsjedništva BiH?

-Mislim da se radi o istoj pozadini, odnosu prema Komšiću. Bio sam četiri i po godine ministar inostranih poslova BiH i odlazio u dosta zemalja. Uvijek ste vi taj koji birate, u konačnici, da li ćete se s nekim sastati ili ne. Ja da sam danas ministar i da idem u službenu posjetu Zagrebu, sto posto možete biti sigurni, da ne bih otišao u protokolarnu posjetu predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću. Nakon što je Milanović Srbe nazvao „šakom jada“ i „opančarima“, ja nemam tamo šta da tražim.

Foto: Ured Predsjednika RH

To što bi Dodik otišao, i što se danas sastaje i druži sa Milanovićem, to je stvar njihovih ličnih odnosa i lične koristi koje očigledno i jedan i drugi imaju. Ovo vam navodim kao primjer, da znate da svaki političar i svaki državnik ima pravo da donese odluku da li će negdje otići, s nekim se sresti ili ne. Mislim da bi bilo pošteno da se u ovom slučaju to unaprijed reklo. Malo se došlo u neku čudnu poziciju. Mada, s druge strane, a nisam to znao do danas, da je tu, navodno, prva informacija bila da gospodin Komšić uopšte neće biti na tom sastanku, i da je zbog toga došo do nekog medijskog naguravanja. Ali, ponavljam još jednom, i ovo što se desilo s dolaskom ili nedolaskom gospodina Plenkovića u Predsjedništvo BiH, mislim da je također pozadina taj jedan potpuno narušen odnos na relaciji HDZ Zagreb - gospodin Komšić.

Da ste danas na mjestu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kakve bi ste poteze povukli Kako prevazići ovakve situacije?

-Uputio bih jedan apel kao bivši ministar kolegama u Zagrebu. Ja sam bio više puta tamo i oni su dolazili kod mene u Bosnu i Hercegovinu, i u Sarajevo i Banju Luku. Radio sam sa pet različitih ministara vanjskih poslova, koliko ih se, naime, promijenilo u te četiri i po godine u Hrvatskoj. Zaista bi ih zamolio da svoj fokus stave na narod koji ovdje živi. Da nam pomognu kako da dobijemo poštene izbore, a ne da se izbori svaki put kradu.

Foto: Arhiv

Da nam pomognu kako da mi dođemo do svojih sanadera, i stavimo korumpirane političare u zatvor, što Hrvatska uspješno radi posljednjih godina. I čitav niz drugih stvari koje donose direktnu korist ovdje. Da manje taj njihov angažman bude usmjeren po nekim stranačkim vertikalama, a više da bude usmjeren prema svakom čovjeku bilo gdje, u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, Banjaluci, Trebinju…To bi za nas bilo od mnogo veće koristi.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...