IGOR CRNADAK OVAKO VIDI STVARI: "Ako bude nametanja Izbornog zakona, odgovorni su SNSD, HDZ i Trojka"

“Brisel vrlo dobro zna kada im govorite floskule i šuplju priču i kada imate neki sadržaj”, ocijenio je.

  • Politika

  • 25. Jan. 2024  

  • 0

Za PDP-ovog Igora Crnatka epilog posjete evropske delegacije Bosni i Hercegovini je jasan. Vrata, kaže, jesu otvorena, ali u Briselu nema optimizma da će Bosna i Hercegovina uraditi ono što je do nje do kraja marta.

“Vidio se hladan rječnik i načelne poruke bez pretjerane optimistične energije, rekao je Crnadak ističući da je najviše puta naglašavana poruka da se mnogo posla mora uraditi.

Istakao je i da je druga važna poruka od predsjednice Evropske komisije Von Der Leyen da sami po sebi zakoni nisu dovoljni.

“Od BiH očekuje se napredak posebno u oblasti vladavine prava, slobode govora i izražavanja i integriteta izbornog procesa. Isključivo od rezultata sada zavisi hoće li biti otvaranja pregovora ili ne. Ako želimo otvaranje pregovora BiH mora imati otvorenu optužnicu protiv nekog velikog političkog kapitalca”, rekao je on.

Crnadak je rad pravosuđa i BiH uporedio sa Ukrajinom u kojoj je u prošloj godini pravosuđe podiglo otužnice protiv 203 politička funkcionera.

Takođe poručio je kako neće biti pregovora sa Briselom ne ukine li Republika Srpska kriminalizaciju klevete i Zakon o NVO.

Osim toga, Crnadak je istakao i kako je nužno održavanje poštenih izbora, a komentarisao je i prošlosedmični sastanak u Laktašima i zaključke državne koalicije, navodi N1.

“Sastanak u Laktašima trebao biti vrsta pilule za smirenje EU i Schmidta. Pretvorio se u bumerang i noćnu moru jer sedam dana poslije ne znamo ni jednu stvar koju su dogovorili”, rekao je ističući da su Laktaši pokazali nesposovnost i nemogućnost minimuma dogovora vladajuće koalicije.

“Brisel vrlo dobro zna kada im govorite floskule i šuplju priču i kada imate neki sadržaj”, ocijenio je.

“BiH mora da ima poštene izbore već ove godine i to ne pilot projekat već poštene izbore na svakom biračkom mjestu. Ako treba mi možemo izbore odgoditi na jedan mjesec, ako treba još malo vremena za tehničku pripremu. Važno je da se u ovoj zemlji konačno svaki glas pošteno prebroji i da svako bude u mogućnosti da glasa bez pritisaka, ucjena i prijetnji”, poručIo je naglašavajući da je to obaveza SNSD, HDZ i Trojke.

“Očigledno je da će se ovaj zakon nametnuti ukoliko ga oni ne donesu. Javnost treba da zna, ako bude nametanja jedini odgovorni za to su koalicija koja vodi Savjet ministara”, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...