ZANIMLJIVE TVRDNJE IGORA CRNATKA: "Za otvaranje pregovora EU od BiH traži bh. Sanadera"

Kaže da je druga važna poruka, možda i najvažnija, došla od predsjednice Evropske komisije, Ursule fon der Leyen.

  • Politika

  • 25. Jan. 2024  

  • 3

Nakon posjete visoke delegacije EU Bosni i Hercegovini, stvar je jasna: u Briselu jesu otvorena vrata za BiH, ali tamo nema mnogo optimizma da će BiH da uradi ono što se od nje očekuje do marta.

Rekao je ovo na današnjoj konferenciji za medije potpredsjednik PDP Igor Crnadak, ističući da smo tokom posjete čuli dosta hladan rječnik, načelne poruke, da nije bilo optimistične energije i da se često naglašavalo da ima mnogo, ali baš mnogo posla da se uradi ako želimo otvaranje pregovora u martu.

Kaže da je druga važna poruka, možda i najvažnija, došla od predsjednice Evropske komisije, Ursule fon der Leyen.

- Precizno je rekla da zakoni o sukobu interesa, sudovima, sprečavanju pranja novca jesu obavezni uslovi, ali da nisu dovoljni uslovi za otvaranje pregovora. Od BiH se očekuje napredak i to posebno u oblasti vladavine prava, slobode govora i izražavanja i integriteta izbornog procesa – naveo je Crnadak.

Kaže da izjave pojedinih političara koji kažu da, ako nam ne otvore pregovore u martu, to će značiti da BiH nije poželjna u Evropi, jednostavno nisu tačne.

- Ljudi moraju da znaju da isključivo od rezultata zavisi da li će biti otvaranja pregovora. Također, ako želimo otvaranje pregovora, BiH mora imati jednu veliku optužnicu za visoku korupciju, protiv nekog „političkog kapitalca“, nekog BH Sanadera. Ukrajina, koja je u ratu, samo u prošloj godini je podigla 82 optužnice protiv svojih visokih funkcionera, njih 203. A BiH nula optužnica, protiv nula funkcionera – istakao je.

Dodaje da neće biti otvaranja pregovora ni ako se u Republici Srpskoj ne ukine kriminalizacija klevete, ne povuče represivni zakon o NVO i zakon o imunitetu, ni ako se ne stvore uslovi za poštene izbore, i to već ove, 2024. godine.

Govoreći o vladajućoj većini na BiH nivou, Crnadak je istakao da su se oni prilično loše pripremili za posjetu EU delegacije.

- Glavna tačka pripreme za dolazak visoke delegacije EU je bio sastanak u Laktašima. To je trebalo da bude neka vrsta pilule za smirenje i EU i Šmita. A nažalost, pretvorio se u njihovu noćnu moru. Već 7, 8 dana nakon sastanka još ne znamo ni jednu jedinu stvar oko koje su se oni u Laktašima dogovorili i koju će provesti. Laktaši su pokazali nesposobnost, neusklađenost i nedostatak čak i minimuma dogovora kod vladajuće većine – rekao je Crnadak.

Kaže da BiH mora imati poštene izbore već ove godine i to ne pilot projekat, nego poštene izbore na svakom biračkom mjestu.

- Ako treba možemo lokalne izbore odgoditi za jedan mjesec i imati ih u novembru, kao 2020. godine, ukoliko treba da se stvari tehnički pripreme. Ali važno je da se u ovoj zemlji konačno svaki glas pošteno prebroji, da se svaki birač pošteno identifikuje i da svako bude u mogućnosti da glasa bez pritisaka, ucjena i prijetnji. Ispunjavanje ove obaveze je isključivo na ekipi SNSD-Trojka-HDZ. Oni imaju obavezu da isporuče „paket integriteta“, jer imaju većinu o oba doma Parlamentarne skupštine BiH – naveo je Crnadak, dodajući da je očigledno da će zakon biti nametnut ako ga oni ne izglasaju.

- Zato hoću da javnost zna da, ukoliko bude nametanja, jedii odgovorni su koalicija koja vodi Savjet ministara i upravlja BiH na tom nivou. A za godinu dana njihovog rada vidjeli smo da je bila uglavnom zastupljena politika ekstremizma, zastoja, podjela i lažnog patriotizma, iza kojeg se uvijek krije neki primjer korupcije. Najnoviji primjer je kako neko hoće da otme imovinu Republike Srpske, a kad malo bolje pogledamo vidimo da imovina treba da ide iz ruku Republike Srpske u ruke nekog SNSD tajkuna iz Teslića. Ne moramo mi da branimo imovinu od Amerike i Njemačke, nego od SNSD – poručio je Crnadak.

Odgovarajući na pitanja novinara o lokalnim izborima, Crnadak je rekao da je najveća obaveza i dug opozicije prema narodu da oslobodi Republiku Srpsku, njene institucije i da osigura odlazak SNSD režima sa vlasti.

- Zato je važno da pokažemo sposobnost da održimo jedinstvo, posebno u Banjaluci, kako bismo pokazali da imamo spremnost, snagu, energiju i odgovornost da se dogovorimo, nastupimo zajedno i da smo spremni da vodimo Republiku Srpsku u teškim vremenima koji će doći nakon ludila koji je priredio SNSD – rekao je.

Zahvalio je lideru Liste za pravdu i red Nebojši Vukanoviću za lijepe riječi koje mu je uputio i naveo da očekuje da će uskoro doći na red i razgovor o imenima kandidata.

- Trenutno je najvažnije da se držimo principa, a principi što se tiče PDP su poznati: pod jedan, opozicija treba da ide sa jednim kandidatom.  Pod dva, taj kandidat treba da nastupi na opozicionoj platformi na kojoj smo već tri izborna ciklusa, 2018, 2020, i 2022. godine, pobjeđivali u Banjaluci. Treći princip je da sve sujete i lični interesi moraju biti ostavljeni po strani i da niko, ali baš niko, ne smije biti iznad osnovnog cilja. Očekujem da će se na ovim principima voditi razgovori i u PDP i sa drugim strankama opozicije – poručio je Crnadak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...