LJETO U JANUARU: U Španiji i danas izmjereno nestvarnih 30 stepeni

Ove vrijednosti su za 10-15 stepeni više od prosjeka za ovo doba godine.

  • Evropa

  • 27. Jan. 2024  

  • 0

Već danima unazad snažan anticklon nalazi se nad sjeverozapadom Afrike i iznad Pirinejskog poluostrva i jugozapada Evrope. Ovakva sinoptička situacija ovim predjelima donosi vedro i veoma stabilno vrijeme, ali i veoma toplo vrijeme usred zime.

Prethodnih dana temperature širom Španije i Portugala bile su prave proljećne, uz vrednosti iznad 20°C, a proljećnih 20°C mjereno je i na širem području Madrida, prenose Vijesti.ba.


Još toplije bilo je na istoku, jugoistoku i jugu Španije, uz prave ljetnje temperature, uz vrijednosti iznad 25°C, a lokalno je bilo i do nevjerovatnih 30°C usred zime, a samo dio decimale je nedostajao za obaranje apsolutnog rekorda za januar na nivou evropskog dela Španije.

Od većih gradova najtoplije je bilo na širem području Valensije, Mursije i drugih gradova na jugoistoku zemlje, uz vrednosti od 27 do 29°C.

Ove vrijednosti su za 10-15 stepeni više od prosjeka za ovo doba godine.

Mnogi su ove ljetnje temperature iskoristili za boravak na plažama, pa čak i za kupanje u moru, koje i više nego hladno, uz temperature shodno kalendaru oko 15°C.

Da se kojim slučajem sada nalazimo u ljetnjem delu godine, aktuelna sinoptička situacija donijela bi temperature od 47°C.

Španija se već dvije godine pored ekstremno visokih temperatura koje tokom ljetnjih mjeseci nerijetko pređu 45°C, bori i sa katastrofalnom sušom, nivo rijeka i drugih vodostaja je na istorijskom minimumu. Zbog svega ovoga, poljoprivreda i ratarstrvo trpe razorne posljedice, a najugroženiji dijelovi zemlje su južni, centralni i jugoistočni predjeli, a naročito Andaluzija.

Narednih dana očekuje se postepeni pad tempetatura, ali ostaće i dalje toplo, uz temperature od 10 do 20°C.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...