"PORUKE MIRA": Washington Post pisao o sporazumu muslimana i jevreja iz Srebrenice

“Bosanski muslimani i bosanski Jevreji su jedno tijelo, naše veze su zamršene, iskovane u teškim vremenima i vremenima prosperiteta i međudjelovanja", prenijeli su riječi reisul-uleme Huseina Kavazovića.

  • Politika

  • 27. Jan. 2024  

  • 0

Ugledni američki list Washington Post prenio je informacije o današnjem skupu u Srebrenici povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta i prenio poruke mira i dijaloga koje su izrečene, prenose Vijesti.ba 

"Jevreji i muslimani iz Bosne i inozemstva okupili su se u subotu u Srebrenici kako bi zajedno obilježili Međunarodni dan sjećanja na holokaust i promicali suosjećanje i dijalog usred rata između Izraela i Hamasa. Skup je organizirao centar za očuvanje sjećanja na jedini evropski priznati genocid nakon holokausta, masakr više od 8.000 muslimanskih Bošnjaka u Srebrenici u posljednjim mjesecima međuetničkog rata u BiH 1992.-95", piše u tekstu Washingon Posta.

Navodi se da je događaj naglasio poruku da dvije zajednice dijele iskustvo progona i da moraju ostati ujedinjene u svojoj predanosti miru.

“Bosanski muslimani i bosanski Jevreji su jedno tijelo, naše veze su zamršene, iskovane u teškim vremenima i vremenima prosperiteta i međudjelovanja. Oba naša naroda su patila i iskusila pokušaje da ih se uništi i iskorijeni (i) u sadašnjem trenutku, kada zlo antisemitizma i islamofobije uzima maha diljem Evrope i svijeta, moramo obnoviti svoj zavjet da ćemo biti dobri susjedi i brinuti jedno za drugo”, prenijeli su riječi reisul-uleme Huseina Kavazovića.

Ističe se i prisustvo Menachema Rosensafta, koji je do skota bio glavni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa.

"Danas se sjećamo. Danas tugujemo. Ujedinjujemo se u tuzi, a naše suze postaju molitve – molitve sjećanja, ali i molitve nade Ova komemoracija mjesto je da se zajednički obvežemo učiniti sve što je u našoj moći da spriječimo da se ponove strahote kojih se danas ovdje sjećamo", kazao je Rosensaft.

Rosensaft se u svom govoru prisjetio priča o bosanskim muslimanima koji su riskirali svoje živote kako bi spasili svoje jevrejske susjede od nacista i, oko 50 godina kasnije, bosanskih jevrejakoji su spašavali i brinuli se za svoje muslimanske susjede.

"Nakon obilježavanja uslijedilo je pokretanje Muslimansko-jevrejske inicijative za mir i sjećanje u Srebrenici koju su osmislili i potpisali Rosensaft i Kavazović. Potpisivanju inicijative svjedočili su preživjela srebrenička masakr Munira Subašić i lider bosanskohercegovačke Jevrejske zajednice Jakob Finci, rođen u logoru 1943. godine", navodi se u tekstu.

Kavazović i Rosensaft su se obvezali na saradnju u kriznim vremenima, održavanje dosljednih i suosjećajnih kanala komunikacije, sjećanje i komemoraciju na žrtve prošlih genocida i odbacivanje svih oblika netrpeljivosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...