UNIŠTAVANJE PRIRODNIH RESURSA U REŽIJI DODIKOVOG SNSD-a: Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine istražuje nepravilnosti u prodaji državne imovine na Jahorini

OHR je upozorio potencijalne investitore na moguće negativne pravne posljedice.

  • Politika

  • 27. Jan. 2024  27. Jan. 2024

  • 0

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske (RS) o prodaji nepokretnih objekata na Jahorini.

Firma “Drvo-Export” iz Teslića, čiji je vlasnik Srđan Klječanin, član SNSD-a, putem direktnog dogovora s Ministarstvom trgovine i turizma RS-a kupila je preko 56 dunuma zemljišta na Jahorini za 41 milion KM, kršeći pri tome zabranu raspolaganja državnom imovinom, potvrđeno je za Klix.ba.

Pravobranilaštvo BiH je odmah reagiralo na saznanje o donošenju odluke Vlade RS-a te poduzima odgovarajuće pravne radnje prema nadležnim upravnim i pravosudnim organima.

Ministarstvo trgovine i turizma RS-a, na čijem je čelu Denis Šulić (SNSD), nije obustavilo aktivnosti oko prodaje zemljišta uprkos upozorenju Pravobranilaštva BiH iz januara 2024. godine.

Pravobranilaštvo BiH je izrazilo namjeru poduzimanja daljnjih radnji u skladu sa zakonima kako bi se zaštitila državna imovina, te podsjetilo da je trenutno aktivno više od 1.200 predmeta vezanih uz zaštitu državne imovine u Bosni i Hercegovini.

Ured visokog predstavnika (OHR) je naglasio da se Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito zabranjuje prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine.

Nadležne institucije u BiH odgovorne su za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine, a OHR je upozorio potencijalne investitore na moguće negativne pravne posljedice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...