NIKŠIĆ UOČI DANAŠNJEG SASTANKA: Ovaj put su pozvani svi, ali je očito da neki nemaju hrabrosti

Dodao je da svako ima pravo da ne učestvuje na sastanku.

  • Politika

  • 29. Jan. 2024  

  • 9

Uoči današnjeg sastanka parlamentarnih stranaka u BiH, a kojem neće prisustvovati stranke opozicije, oglasio se predsjednik SDP-a i premjer FBiH Nermin Nikšić.
On je kazao da je namjera stranaka Trojke da se na principima otvorenog dijaloga vodi razgovor o najtežim političkim pitanjima koja opterećuju političke prilike u našoj zemlji.
"Organizacijom sastanka želimo da pokažemo našu opredijeljenost da u važna pitanja kao što su izmjene Ustava uključimo sve relevantne političke činitelje, kako iz vlasti, tako i iz opozicije. Nažalost, jedan dio opozicionih subjekata je odbio da učestvuje u raspravi o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine i tako na konstruktivan način doprinese ovom procesu", rekao je Nikšić.

Dodao je da svako ima pravo da ne učestvuje na sastanku.

"Uostalom to smo i mi kao opozicija radili kad smo smatrali da nije problem ustavnih promjena samo u Federaciji pa na te sastanke nisu pozivane stranke iz Republike Srpske. Ovaj put su pozvani svi, ali je očito da neki nemaju hrabrosti, a možda ni vizije, a pogotovo želje da prihvate jedan državotvoran, integrirajući pristup. Njihovo 'ne' je 'ne' ideji da državotvornost i dugoročno građenje povjerenja budu vodilja političkih procesa u kojim se svi izdižemo iznad sujeta i jednokratnog politikantstva", ističe Nikšić.

Uvjeren je da opozicionim strankama problem predstavlja i činjenica što bi ovom prilikom i lično posvjedočili i uvidjeli da su lažne priče o izdaji države i navodnim štetnim ustupcima koje smo kao uradili, u stvari upravo to - samo laž.

"Uvijek u svim procesima smo isticali da je za nas apsolutni prioritet provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao naša ustavna, moralna i civilizacijska obaveza i uslov za pristupanje EU", rekao je Nikšić.

Istakao je da je želja stranaka Trojke da razgovaraju i da se dogovraju te da moraju biti spremni čuti i one s kojima se ne slažu.

"Upravo zato želimo da čujemo sve strane i sve argumente, jer se tako komunicira i rješavaju problemi u savremenim demokratijama. Naravno možemo i sjediti svako u svom uredu, svađati se, ispucavati zapaljive parole koje neće donijeti ništa dobro građanima Bosne i Hercegovine koji bez obzira kojem narodu pripadaju odlaze iz svoje zemlje. Naši principi i prioriteti su jasni i od njih ne odustajemo, ali smo spremni i želimo tražiti rješenja koja će našoj državi i svim njenim građanima ponuditi perspektivu i učiniti da se osjećaju ugodno, zaštićeno, ravnopravno i poštovano u Bosni i Hercegovini. Šta je loše u tome? Zar to ne bi trebao biti cilj svih nas", zaključio je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...