KAKO SMO I NAJAVILI: Plin poskupljuje za 3,9 posto, Vlada FBiH dala saglasnost

Vlada FBiH je na hitnoj sjednici usvojila novu cijenu plina koju je predložio Energoinvest, 25. januara.

  • Vijesti

  • 29. Jan. 2024  29. Jan. 2024

  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici, 25. januara, dala saglasnost na prijedlog Energoinvesta kojim će plin poskupiti za 3,9 posto.

Energoinvest i Sarajevo-gas Istočno Sarajevo postigli su dogovor o novom trogodišnjem ugovoru koji predviđa transport gasa po većoj cijeni, zbog čega dolazi do poskupljenja.

Vlada FBiH je na hitnoj sjednici usvojila novu cijenu plina koju je predložio Energoinvest, 25. januara. Nova cijena plina, kako je istaknuto, od 1. januara bit će veća za 3,9 posto. Navedeno je da je povećanje cijene plina uslovljeno dešavanjima na svjetskom tržištu plina i nafte.   

Podsjećamo, “Slobodna Bosna” je ranije tražila komentar na vijest o novom trogodišnjem ugovoru za transport gasa od bivšeg kantonalnog ministra i  eksperta za gasnu privredu Almira Bečarevića koji nije imao dilemu da je bila riječ o pristanku na ucjene direktora firme iz Istočnog Sarajeva Nedjeljka Eleka.

"Ucjena je bila ili zatvaranje ili pristanak. Ovdje nije postignut dogovor jer ovo će sve građani Kantona Sarajeva/FBiH i privreda Kantona Sarajevo/FBiH platiti. Prvo se pristalo da se cijena transporta poveća sa 7,1 KM na 11,1 KM i sada na 14,1 KM. Sve ovo će biti uračunato kroz kalkulaciju cijene Energoinvesta i to kroz prvu narednu korekciju cijene gasa. 

Energoinvest to jedino može prikazati kroz kalkulaciju cijene, a ne plaćati iz umanjene dobiti kako to Elek predstavlja. Umjesto da svi rade da bude manja cijena gasa svi rade da bude što veća", rekao nam je Bečarević, te dodao: 

"Da pojasnim, dok je bila ona nedemokratska vlast i ona vlast koja nista nije znala plaćalo se Sarajevogasu Istočno Sarajevo 7,1 KM ili oko 1,3 miliona KM, a sada će se plaćati, putem ove "demokratski" izabrane vlasti 14,1 KM ili 2,5 miliona KM", pojasnio je Bečarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...