"SB" SAZNAJE: Ministar Rimac zatražio provjeru diplome dr. Ismeta Gavrankapetanovića

Još uvijek nema saglasnosti za imenovanje novog direktora KCUS-a

  • Društvo

  • 30. Jan. 2024  30. Jan. 2024

  • 9

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac zatražio je provjeru validnosti diplome iz zdravstvenog menadžmenta prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, saznaje Slobodna Bosna.

Prema našim informacijama, Rimac je kontaktirao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i tražio potvrdu da je Gavrankapetanović diplomu stekao „regularnim“ putem, odnosno da je sve ispite položio onako kako je zakonom propisano.

Podsjetimo, nakon što se Gavrankapetanović prijavio na konkurs za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pojedini mediji objavili su informaciju kako on ne ispunjava uslove konkursa jer ne posjeduje certifikat o edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta. Gavrankapetanović je to demantovao, rekavši da umjesto certifikata ima diplomu Ekonomskog fakulteta koja, kako je naveo, ima daleko veću vrijednost.

- Posjedujem Diplomu o završenom postdiplomskom studiju Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu koja ima daleko veću vrijednost i kvalitet edukacije nego minimalno propisani Certifikat o kontinuiranoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta. Navedena diploma je bila i više nego dovoljna kada sam biran za direktora Opće bolnice. Kao dokaz postoji pravomoćna presuda Općinskog suda u Sarajevu – rekao je Gavrankapetanović.

Ipak, već mjesec dana čeka se da resorni ministar Rimac potpiše saglasnost o Gavrankapetanovićevom imenovanju za direktora KCUS-a. Kako je Slobodna Bosna ranije objavila, Rimac je prošle sedmice zatražio od Upravnog odbora KCUS-a da mu dostave kompletnu dokumentaciju o sprovedbi konkursa za generalnog direktora – bodovne liste i način bodovanja, planove rada koje su dostavili kandidati na konkursu i svu popratnu dokumentaciju koja je priložena. 

Sada vrši i dodatne provjere njegove diplome sa Ekonomskog fakulteta.

Skepticizam ministra Rimca možda bi i bio opravdan da se radi o nekom “sumnjivom” privatnom fakultetu, ali s obzirom da je Gavrankapetanović diplomirao na fakultetu u sklopu Univerziteta u Sarajevu, mala je vjerovatnoća da nešto nije “regularno” sa njegovom diplomom. No, nikad se ne zna...

- Ministar Rimac je od nas zatražio da mu dostavimo dokumentaciju o samoj konkursnoj proceduri i mi smo to odmah uradili. Nezvanično smo saznali da je ministar tražio i neku vrstu potvrde sa Ekonomskog fakulteta o validnosti diplome dr. Gavrankapetanovića. Prema onome što sam ja vidio u konkursnoj dokumentaciji koju je predao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, kao i u izvještaju komisije, nema ništa sporno u vezi sa njegovom prijavom na konkurs. A da li će Ministarstvo nešto drugačije utvrditi, to ćemo vidjeti. U svakom slučaju, svi bismo željeli da se ovaj proces okonča što prije i nadam se da će se ministar Rimac uskoro očitovati o svemu – rekao nam je Jasmin Šutković, član Upravnog odbora KCUS-a.

(M.R.)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...