MLADEN BOSIĆ O JUČERAŠNJEM SASTANKU: "Za nefunkcionisanje vlasti kriva je opozicija, za propast sastanka kriva je opozicija, očigledno da imaju problem unutar sebe" (VIDEO)

Kada Dodik sazove sastanak u Laktašima svi se dotjeraju, očešljaju i budu u punom sazivu. Kada Čović sazove sastanak u Mostaru svi se okupe u najjačem sazivu, samo kada Konaković saziva sastanak dođe Košarac i ne znam ko je bio iz HDZ-a.

  • Politika

  • 30. Jan. 2024  30. Jan. 2024

  • 1

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH za FTV govorio je o tome zbog čega SDS nije prisustvovao sastanku o izmjenama Ustava BiH? Kako o izmjenama najvažnijeg dokumenta u zemlji postići sagalasnost i osigurati potrebnu većinu?

Šta misli o prijedlogu HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH? Kakva su predviđanja za tehničke izmjene Izbornog zakona usvojene u Zastupničkom domu BiH? Hoće li u konačnici pitanje izbornog integriteta biti dogovoreno i usvojeno ili će ga nametnuti visoki predstavnik u BiH?

Očekuje li u martu od Evropske unije otvaranje pregovora sa BiH ili opomenu za političare?

Sastanak vladajuće koalicije

''Jednostavno poziv nije imao smisla, znači, imate skupštinsku većinu koja donosi sve odluke i koja treba da se dogovori i predloži bilo kakve zakonske promjene pa i promjene Ustava. Bez dogovora unutar parlamentarne većine nema svrhe uopće pričati o bilo kakvom dogovoru. Logično bi bilo da se oni dogovore, izađu sa nekim prijedlogom i traže podršku opozicije. Ovdje je evidentno da sastanak i nije sazvan da bi se došlo do nekih rješenja nego da bi se neki unutrašnji odnosi regulisali jer evidednto je da je došlo vrijeme za naplatu formiranja ove skupštinske većine. Sad je trenutak kada one koji su ulazili u skupštinsku većinu pokušavaju da provedu svoje političke ciljeve koje su postavili. Prije svega, HDZ sa rješavanjem pitanja izbora hrvatskog člana Predsjedništva, SNSD sa svojom agendom i tu je Trojka, čini mi se, u vrlo nezavidnoj situaciji. Izgleda da je nepoznato šta su oni obećavali sve da će riješiti i na osnovu čega su uopće došli do toga da budu na vlasti. I došlo je vrijeme za naplatu. Zato je i sazvan taj sastanak. Ne da bi se riješilo pitanje, nego da se izvadi neko iz situacije u koju je sam sebe doveo. Opozicija ne može izvući Trojku, ona je već dugo vremena od kako su došli na vlast, za nefunkcionisanje optuživala opoziciju. Za nefunkcionisanje vlasti kriva je opozicija, za propast ovog jučerašnjeg sastanka kriva je opozicija. Očigledno da imaju problem unutar sebe. Svima je jasno. Kada Dodik sazove sastanak u Laktašima svi se dotjeraju, očešljaju i budu u punom sazivu. Kada Čović sazove sastanak u Mostaru svi se okupe u najjačem sazivu, samo kada Konaković saziva sastanak dođe Košarac i ne znam ko je bio iz HDZ-a. Evidentno je da tu ne postoji ravnozeža političkih odnosa unutar sadašnje koalicije. To je, ustvari, posljedica toga. Šta su oni obećali ili šta su morali obećati na sastanku u Laktašima mi ne znamo. Znači zovete nas na sastanak poslije sastanka gdje ste nešto dogovorili i obećali. Oni da su htjeli da se o tome govori, obavijestili bi javnost ili bi govorili o tome prije sastanka. Javnost bi trebala da pita šta se radi iza leđa javnosti. Kakvi su dogovori, sve to ide na račun običnih ljudi. Sastanak je bio zatvoren za javnost, ali nije bio tajan. Normalno da je to razbuktalo maštu šta bi to moglo da bude. Sudeći prema reakcijama i ovome šta je rekao Košarac, očito da je i bilo tamo i čini mi se nakon svega da je bilo nešto što bi sada Trojka htjela da izbjegne'', kazao je.

Izmjene Ustava

''Ja mislim da su izmjene Ustava daleko. Ne postoji uopšte nikakva politička volja za izmjene Ustava. Priče oko Ustava su pokrenute u trenutku kada je trebalo riješiti pitanje Izbornog zakona i to tehničkog dijela Izbornog zakona. Odjednom se izbacuje priča o izmjenama Ustava. Vi znate da je nekoliko puta ranije pokušano da se izmijeni Ustav i da su ti pokušaju, osim u dijelu koji je definisao arbitražnu odluku za Distričkt Brčko, propadali jer je jako teško uskladiti želje i očekivanja raznih strana u BiH. I to je posao koji, zaista, traži da se nađe neki zajednički interes koji je evidentno zajednički za sve i na taj način se može doći do izmjene Ustava. U ovom slučaju su izmjene Ustava pozvane da bi dodatno zakomplikovale čitavu tu situaciju jer evidentno je da je sve zakočeno. Zadnju sjednicu Predstavničkog doma Paralmenta smo imali 20. decembra, sada je 30. januar i imamo danas sjednicu. Ništa na toj sjednici nema značajno kao što nije bilo ni na prethodnoj. Tačka denvnog reda je izmjene Zakona o VSTV-u i radi se o tome da traže da se produži rok za implementaciju tog zakona koji je usvojen i koji nije po evropskim standardima i koji ima u Zakonu novu odredbu da će se donijeti novi zakon u roku od godinu. I oni traže da se taj rok produži rok za implementaciju do marta i to zovu reformskim zakonima da se nešto radi. U blokadi je i Savjet ministara, a samim tim i Parlament BiH. Pretpostavljam čekajući da se vidi kakav će biti rasplet oko ovih pitanja koja su isplivala na površinu, oko Izbornog zakona i slično. Vidite, meni tu nije uopšte jasna pozicija visokog predstavnika. Visoki predstavnik je rekao da će dati rokove, dva roka su prošla. Rekao je ukoliko nisu sposobni da donesu odluku oko Izbora da će on u tom slučaju nametnuti taj zakon. Jučerašnja izjava govori da on neće nametnuti taj zakon. On je i onako veoma tanak kredibilitet koji je imao sada još više narušio. Ovo je zadnja kap koja treba da je dovoljna da se zatraži da napusti BiH jer svojim djelovanjem pravi više štete, nego koristi'', kazao je.

Prijedlog koalicije za izmjene Izbornog zakona

''To je sada pitanje da li Trojka može dogovoriti neki prijedlog. Ja ne vidim šta bi oni materijalno predložiti drugačije od onoga što je već na stolu, ali ja mislim da oni nemaju želju i da ne postoji dovoljna politička volja, barem kod nekih aktera u sadašnjoj vladajućoj većini koje se tiču barem nekih glavnim stvarima. Ja ne mislim da oni mogu usuglasiti prijedlog. Onda će izbori biti po starom zakonu. Cenzus nije tu primarno pitanje, to je pitanje procesa poslije izbora jer je stanje gdje stranke koje imaju dovoljno novca dokupe sebi poslanika koji je prošao na tuđoj listi i pod tuđim političkim programom. To je problem kod tih manjih stranaka i gledaju da kroz učešće u vlasti ostvare svoje biračko tijelo. Obavezno glasanje bi bilo jedan dobar eksperiment za demokratiju ovdje. Na neki način da se razbije ta klima koja je stvorena da ljudi neće da glasaju jer misle da ne mogu ništa promijeniti. Ne znam da li bi došlo do velikih promjena, ali bi došlo do promjena u shvatanju demokratije. Građani biraju vlast na koju kasnije kukaju, ali je oni biraju. Vi kao građani imate obavezu prema ovoj državi. Ovdje su poljuljani temelji demokratije. Treba promijeniti svijest građana šta znači njegov glas i kako će to utjecati na budućnost negovog života'', zaključio je.

Prijedlog HDZ-a za izmjene Izbornog zakona

''Mi smo davno rekli da ćemo podržati svaki dogovor unutar Federacije. Ovdje je problem izbora dva člana iz Federacije. Sve što oni dogovore, a ne zadire u naše pravo da biramo našeg člana Predsjedništva na način kako je to Ustavom dogovoreno. Što se tiče SDS-a mislim da je to prihvatljivo. Šta god se dogovore i ako će to riješiti neko pitanje i krizu mi ćemo da podržimo. 

Pristupni pregovori

''Ja mislim da ove stvari o kojima pričamo nisu vezane za taj poroces. Moraju se sprovesti presude Suda za ljudska prava, ali to su sekundarne teme i unutarnje političke borbe. U ovom slučaju to je sekundarna tema i nije od primarnog značaja za EU. Pomalo je smiješno što misle da smo otvaranjem pregovora pred vratima EU. Mi smo zadnji. Svi su dobili i pršli tu fazu, mi smo ostali zadnji na repu čekanja. Naše vlasti ne ispunjavaju ni minimum uslova da daju argumente onima koji su raspoloženi u EU. To nije napredak, to je pokušaj spašavanja da se nađemo u vozu koji treba biti u EU. Ovi naši daju privid da se radi na nečemu. Niti jedan od ovih prioriteta nema na današnjem sastanku. Minorni pomaci i HDZ-u i Trojci treba slika da postoji napredak ka EU. HDZ je na neki način nosilac tih procesa i Hrvatska se duboko umiješala u političku situaciju u BiH pod motom dobronamjerne pomoći BiH da se primakne EU. U pozadini je evidentna priča o ličnom interesu za BiH zbog konstitutivnosti Hrvata u BiH. I ako dobijemo pregovore, oni će to predstaviti kao historijski uspjeh ove vlasti, a zapravo smo na dnu i odgovorni ste za to i pokušavate na neki način da se ubacite u voz. Ništa se neće promijeniti u unutrašnjoj situaciji BiH šta god da se desi u martu. S tim da će Trojka i HDZ htjeti sebi prepisati veliki uspjeh'', rekao je Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...