MUAMER BANDIĆ NAKON UBISTVA 19-GODIŠNJEG MLADIĆA U SARAJEVU: "Dok nam djeca ginu na ulicama, ovdje više nema ko da digne glasa protiv vlasti..."

"Sarajevo u međuvremenu šuti jer se nekoć glasni građani danas prave mrtvi..."

  • Mini market

  • 30. Jan. 2024  30. Jan. 2024

  • 2

Gdje li su i šta rade svi oni građani koji su nekoć redovno protestvovali zbog pogoršane sigurnosne situacije u Sarajevu? Gdje li su i šta danas pišu svi oni „nezavisni“ analitičari koji su galamom pozivali na proteste dok su današnji vlastodršci bili opozicija? I gdje je uopšte nestao glas naroda u Sarajevu?

Nemam namjeru da od ovog slučaja pravim političku priču, ali primjetno je da otkako imamo novu vlast u Kantonu Sarajevo, kao da smo ostali i bez građana i bez nezavisnih analitičara i da nam je narod ostao bez glasa, piše zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić za novinsku agenciju Patrija.

Dok nam djeca ginu na ulicama u sporadičnim okršajima ovdje više nema ko da digne glasa protiv vlasti, koja u 6 godina vladanja nije uspjela da popravi sigurnosnu situaciju u Sarajevu. Štaviše, sigurnosna situacija je značajno pogoršana u ovom vremenu, samo o tome šute svi oni koji su nekada bili veoma glasni po tom pitanju.

Preksinoć smo u Sarajevu imali još jedan u nizu tragičnih i užasavajućih slučajeva. Čin samog ubistva proizvod je banalne prepirke. Zločin je banalan po tome kako se sve to desilo, da zbog trivijalne prepirke u saobraćaju dođe do upotrebe vatrenog oružja, a užasavajući jer je žrtva dečko od 19 godina, nečije dijete koje nije direktno ni učestvovalo u toj prepirci, već mirno sjedilo u automobilu. Žrtva je u ovom slučaju bila na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme i ko po zna koji put do sada u analima sarajevskog uličnog kriminala, stradala ni kriva ni dužna.

Sarajevo u međuvremenu šuti jer se nekoć glasni građani danas prave mrtvi. Je li to strah od vlasti ili nešto drugo? I vlast se jednako pravi mrtva, kao da se ovaj banalni i užasavajući zločin desio na drugom kontinentu, a ne na ulicama našeg grada. I to ulicama koje su njihova odgovornost i na kojima su dužni osigurati javni red i sigurnost. Kao što vidimo iz serijala saobraćajnog divljanja sa smrtnim posljedicama i učestalih pucnjava po gradu te sigurnosti NEMA! A ne zaboravimo da je Trojka došla na vlast dobrim dijelom eksploatišući jednake sigurnosne propuste prethodne vlasti i za evo 6 godina vladanja nisu učinili ništa po tom pitanju.

Pa dragi moji sugrađani, sigurnosti neće i ne može je ni biti sve dok oni koji vladaju imaju jarane iz podzemlja i slikaju se sa šefovima međunarodnih narko kartela, imena im se provlače kroz Sky aplikaciju, a čaršijom kruže priče da im predizborne kampanje finansiraju kriminalci. Sve dok je tako MUP Kantona Sarajevo nikada neće biti ustrojen, opremljen i obučen kako treba da bude. I budite sigurni da nikada nećemo dočekati da vlast uloži naš novac u integrirani sistem javnog nadzora Kantona Sarajevo, odnosno u našu sigurnost naprosto jer jačanje naše sigurnosti za njihovu braću i ahbabe predstavlja nesigurnost.

U svemu ovome iskreno se nadam da svijest naših građana nije nestala i da naš narod nije ostao bez glasa, te da ćemo smoći snage da kažemo da ovo više ne može ovako! Kao što smo digli glas za Denisa, za Kemu, za Editu i Selmu, za Azru i Almu, za Dženana dignimo sutra glas i za Farisa jer to je naše dijete!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...