KONAKOVIĆ RAZGOVARAO S PREDSJEDNIKOM BNV-a RH: Otkloniti nepravilnosti u izbornom zakonu Hrvatske

"Obzirom da je trenutno polovina Bošnjaka u popisu birača u Hrvatskoj evidentirana kao Muslimani s velikim 'M', te zbog toga nemaju pravo glasa kao nacionalna manjina, razgovarali smo o preimenovanju u biračkim popisu", napisao je Konaković.

  • Vijesti

  • 30. Jan. 2024  

  • 2

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je sastanak sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Republike Hrvatske Arminom Hodžićem gdje je razgovarano o položaju Bošnjaka u Hrvatskoj.

"Nakon što je po prvi put postignut veliki dogovor da se zajednički izađe na izbore, Hodžić je izabran da upravo on bude zajednički kandidat na parlamentarnim izborima za predstavnika Bošnjaka u hrvatskom Saboru. Obzirom da je trenutno polovina Bošnjaka u popisu birača u Hrvatskoj evidentirana kao Muslimani s velikim 'M', te zbog toga nemaju pravo glasa kao nacionalna manjina, razgovarali smo o preimenovanju u biračkim popisu", napisao je Konaković.

Istakao je da trenutno postoji 4.500 Bošnjaka u biračkom popisu, te čak 5.000 Muslimana s velikim 'M' koji ne mogu glasati zbog izbornog zakonodavstva u Hrvatskoj po kojem su Bošnjaci kao jedna od najbrojnjih nacionalnih manjina u nepovoljnom položaju. Neke nacionalne manjine imaju svoje izborne jedinice dok to sa Bošnjacima nije slučaj.

"Zbog svega navedenog ću podržati planiranu kampanju informisanja Bošnjaka u Republici Hrvatskoj o pomenutoj temi, a sa ciljem da se omogući da se uoči idućih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj izvrši registracija u popisu birača kako bi svi ostvarili pravo glasa", naveo je Konaković.

Na kraju je pozvao predstavnike političkih stranaka u BiH da zajedno podržeo kampanju i doprinesu rješavanju ovog problema. Poručio je da pitanje položaja Bošnjaka u Hrvatskoj smatra veoma važnim i očekuje razumijevanje vlasti i konkretne prijedloge koji će otkloniti nepravilnosti u izbornom zakonodavstvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...