FEDERALNI ZASTUPNIK DRAGAN MIOKOVIĆ: "Čekamo epilog apelacije, ja lično mislim da od toga neće biti ništa..."

-Procjenjujem od ovih devetnaest pozicija da su ovo tri u koje se treba krenuti odmah. Naravno unutar samog ja ću reći našeg Parlamentarnog dijela ima još nekih pozicija koje treba popuniti a predsjedavanje odnosno smjena na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkog doma je samo jedna od njih, kazao je on.

  • Politika

  • 01. Feb. 2024  01. Feb. 2024

  • 2

Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH gostovao je u programu Federalne televizije.

Šta donose usvojene izmjene Poslovnika? Predstoji li Zastupničkom domu efikasniji rad? Kako gleda na stavove opozicije o izmjenama Poslovnika? Kada se može očekivati njegovo imenovanje za predsjedavajućeg doma? 

Šta očekuje od apelacija koje su predstavnici opozicije podnijeli Ustavnom sudu Federacije BiH? Je li zadovoljan usvojenim budžetom FBiH? 

Prije nego što počnemo naš razgovor za početak ćemo pogledati uvodni prilog dakle o jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj je usvojen pravilnik ovog doma. Opozicija negoduje, kaže da je to ukidanje demokratskih procesa u Parlamentu. Više u prilogu naše kolegice je radila priču za sinoćnji Centralni dnevnik. Gospodine Miokoviću evo više mjesečna saga oko poslovnika je konačno završena, usvojen je. Hoće li ovo u konačnici osigurati efikasniji rad Zastupničkog doma?

-Hoće. Ovo će osigurati efikasniji rad Zastupničkog doma. Osigurati će lakšu prohodnost, osigurat će to da sjednice Parlamenta budu ja ću reći u nekom tonu koji koji će biti radnog a ne destruktivnog karaktera. Činjenica je da se dijelovima da je opozicija prilično vješto dijelovima poslovnika koji nisu precizno regulisali ovaj djelovanje poslanika tokom sjednice, ja ću vas podsjetiti da je poslovnik ono po čemu se radi na sjednici. Znači opozicija je to koristila da se mi ne bavimo onim što nam je primarni zadatak nego praktično sami sobom. Ja sam definitivno uvjeren da ćemo sada moći efikasnijie raditi.

Opozicija navodi kao što smo mogli čuti u prilogu da je to ukidanje demokratskih procesa u Parlamentu Federacija Bosne i Hercegovine i također da je to određena prečica kako bi došlo do imenovanja Marina Vukoje.

-Da vam kažem, danas srećom postoji Google. Vrlo jednostavno provjerom procedura naravno onih koje to interesuje mogu uporediti ove izmjene koje smo mi sinoć, jučer usvojili sa pravilnicima ili poslovnicama parlamenata evo u okruženju. Ako se pronađe i jedna razlika drastična između ovoga i kako se tamo radi onda mogu prihvatiti takve konstatacije. Što se tiče imenovanja odnosno blokade komisije za izbor i imenovanja to je još jedan spin, vezano za poslovnik jer sve vezano za komisiju za izbor i imenovanja mi smo završili na prošloj osmoj redovnoj sjednici. Izmjene poslovnika s tim nemaju apsolutno nikakve veze.

Zbog sjednice koju ste i sami spomenuli opozicione stranke SDA i DF su podnijele apelacije Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine negdje niz razloga kao što smo mogli i čuti u uvodnom prilogu. Šta mislite da će se u konačnici desiti, kakav bi epilog mogao biti?

-Ja kao legalista prije svega ohrabrujem evo u ovom slučaju opoziciju da svaku odluku koju smatra problematičnom delegira Ustavnom sudu radi provjere. U dijelu  u kom sam učestvovao u izmjenama poslovnika odnosno deblokiranju Parlamenta potpuno sam siguran da je Ustav Federacije Bosne i Hercegovine maksimalno ispoštovan. S druge strane ponovo kao legalista sve ono što bi eventualno Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine kome je apelacija podnesena zatražio ili ovaj odlukom naložio će biti provedeno. Ono što je najbitnije u ovom momentu, najbitnije je da je Parlament deblokiran. Još jednom napominjem opstrukcijom opozicije naša radna tijela su bile blokirana, mi smo ih sad deblokirali i idemo dalje. Čekamo epilog apelacije, kad on dođe mi ćemo po njemu postupati. Ja lično mislim da od toga neće biti ništa.

Dakle radna tijelo su popunjena deblokiran je rad, sada treba da dođe je li najavljeni zamah u radu Zastupničkog doma. Dio apelacija se odnosi i na predsjedavanje gospodina Boškovića sjednicom Zastupničkog doma tačnije dvije sjednice su čini mi se u pitanju. Znamo već da je Klub Naše stranke predložio vaše imenovanje na mjesto predsedavajućeg, vi ste jučer nakon sjednice rekli da očekujete da će se imenovanja riješiti u roku od 30 dana. Jeste li mislili na vaše imenovanje ili na neka druga imenovanja i kada se to uopšte može očekivati i očekujete li podršku u Parlamentu?

-Koliko je meni poznato Klub Naše stranke je jedini, mi smo jedini koji su predložili ovaj predsjedavajućeg Predstavničkog doma. S obzirom da je naša predsedavajuća gospođa Mirjana Marinković Lepić podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga i prema informacijama koje ja imam ja bih trebao da preuzmem predsjedavanje Parlamentom. To imenovanje, to imenovanje je samo jedno od niza imenovanja koje Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma treba da realizuje. Ja ću vas podsjetiti i naše gledaoce ću podsjetiti, devetnaest imenovanja vrlo bitnih pozicija u Federaciji Bosne i Hercegovine se realizuje kroz ovu komisiju. Poslije ove emisije ja idem na sastanak gdje ćemo mi ovaj u Našoj stranici da definišemo zahtjev za imenovanje odnosno za pokretanje inicijative da se krene u proces imenovanja nezavisnog odbora ovaj dalje federalnog pravobranioca i glavnog revizora. Procjenjujem od ovih devetnaest pozicija da su ovo tri u koje se treba krenuti odmah. Naravno unutar samog ja ću reći našeg Parlamentarnog dijela ima još nekih pozicija koje treba popuniti a predsjedavanje odnosno smjena na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkog doma je samo jedna od njih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...