KATAR OBJAVIO: Čekamo Hamasov odgovor na dogovor o primirju

Ranije je navedeno kako Hamas, vladajuća grupa u Gazi, proučava trofazni prijedlog za primirje u Gazi.

  • Svijet

  • 01. Feb. 2024  

  • 0

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Katara Majid al-Ansari kaže da je Hamas primio najnoviji prijedlog o primirju u “pozitivnoj atmosferi” i da “očekujemo njihov odgovor”, javljaju sa Al Jazeere Arabic.

Ranije je navedeno kako Hamas, vladajuća grupa u Gazi, proučava trofazni prijedlog za primirje u Gazi.

Ured izraelskog premijera objavio je saopštenje kao odgovor na sankcije koje su SAD uvele protiv nekoliko izraelskih doseljenika optuženih za nasilje nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, navodeći da smatra takav potez “drastičnim”.

“Apsolutna većina doseljenika u Judeji i Samariji su građani koji poštuju zakon, mnogi od njih se ovih dana bore redovno i rezervisti su u odbrani Izraela. Izrael svuda djeluje protiv svih koji krše zakone, tako da nema mjesta za drastične mjere u tom pogledu”, navodi se u saopštenju ureda Benjamina Netanyahua.

Reakcija dolazi nakon što je američki State Department najavio je prvu rundu sankcija protiv četvero Izraelaca: Davida Chai Chasdaia, Einana Tanjila, Shaloma Zichermana i Yinona Levija.

Chasdai je “inicirao i vodio nerede, koji su uključivali paljenje vozila i zgrada, napade na palestinske civile i nanošenje štete imovini u Huwari, što je rezultiralo smrću palestinskog civila“, naveo je State Department.

Navodi se da je Tanjil napadao palestinske poljoprivrednike i izraelske aktiviste “kamenjem i palicama”, dok je Zicherman “napao izraelske aktiviste i njihova vozila na Zapadnoj obali, blokirajući ih na ulici i pokušao da u prolazu razbije prozore vozila u kojem su bili aktivisti”.

Što se tiče Levija, navodi se da je on predvodio grupu doseljenika “koji su se uključili u aktivnosti stvaranja atmosfere straha” na Zapadnoj obali, prijeteći nasiljem palestinskim i beduinskim civilima ako ne napuste svoje domove, te da su “spaljivali njihova polja i uništavali njihovu imovinu”.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...