GLASNOGOVORNIK ZA NACIONALNU SIGURNOST: Bijela kuća trenutno ne razmatra uvođenje sankcija izraelskim zvaničnicima

“U ovom trenutku nema planova za sankcije protiv zvaničnika izraelske vlade“, rekao je glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby novinarima.

  • Svijet

  • 01. Feb. 2024  

  • 0

Bijela kuća je saopćila da trenutno nema planova za uvođenje sankcija zvaničnicima izraelske vlade nakon što je američki predsjednik Joe Biden izdao izvršnu naredbu da se ta mjera uvede protiv izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali koji su optuženi za napade na Palestince, prenosi Guardian.

“U ovom trenutku nema planova za sankcije protiv zvaničnika izraelske vlade“, rekao je glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby novinarima.

“Ovo je bio početni skup sankcija; Ne želim naznačiti da li će ih biti još ili ne ubuduće, ali to je novi alat koji ćemo gledati da koristimo na odgovarajući način”, rekao je on.

Nakon Bidenove odlike je Ured izraelskog premijera objavio saopštenje, navodeći da smatra takav potez “drastičnim”.

U međuvremenu se oglasio i izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, te pohvalio, kako je naveo, “herojske” doseljenike.

Prema ranijem izvještaju Axiosa, Bidenova administracija je navodno razmatrala uvođenje sankcija Ben-Gviru i izraelskom ministru finansija Bezalelu Smotrichu, koji su obojica pozvali na ponovno uspostavljanje jevrejskih naselja u Gazi i na sjeveru Zapadne obale.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...