BANDIĆ O SIGURNOSNOJ SITUACIJI: "Vladu KS zakoni zanimaju samo u onom dijelu kojim pogoduju političkim dogovorima lidera Trojke"

"Kao čovjek pitam zašto lica koja su već toliko poznata policiji slobodno divljaju i dalje čine nedjela, kada im je mjesto u zatvorima?"

  • Mini market

  • 02. Feb. 2024  

  • 0

Zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Muamer Bandić jučer je demonstrativno podnio ostavku na članstvo u Komisiji za sigurnost.

U izjavi za Politicki.ba objasnio je razloge takvog poteza.

"Prije nešto više od godinu dana postavio sam zastupničko pitanje premijeru Kantona Sarajevo - da li je Vlada KS iznad zakona?

Zašto Vlada KS nije razriješila policijskog komesara na prijedlog Nezavisnog odbora, jer prema njihovim navodima komesar ispunjava uslove za penziju?

Ispostavilo se da Vlada KS ne vlada, da je lišena uticaja na političke dogovore lidera stranaka Trojke i da u takvim situacijama zakoni padaju u drugi plan pred nečijim ličnim interesima.

Ovu Vladu zakoni zanimaju samo u onom dijelu kojim pogoduju političkim dogovorima lidera Trojke, a kada ne pogoduju, Vlada ih svjesno krši kako bi udovoljila interesima odabranih.

Nedostatak policijskih službenika je odgovornost koja se ne može opravdati.

Nepokrivenost Sarajeva adekvatnim videonadzorom se ne može opravdati.

Neisplaćivanje sudskih presuda policijskim službenicima se ne može opravdati.

Neopremljenost policije se ne može opravdati.

Sve navedeno ne može se odnositi samo na propuste policijskog komesara, a ako eventualno dio ili većina može, trebalo je pokrenuti pitanje njegove odgovornosti i smjene.

Ne može se uvijek krivica prebacivati na druge, a to je omiljeni blef lidera Trojke da, dok ih neko pozove na odgovornost, oni upiru prstom u neko treće lice.

Samo prije godinu dana u saobraćajnoj nesreći su usmrćene dvije mlade doktorice, a sada se desilo brutalno ubistvo devetnaestogodišnjaka, što me je duboko potreslo i prelomilo da podnesem ostavku na članstvo u Komisiji za sigurnost Skupštine KS, kao čin ličnog protesta zbog sigurnosne situacije u KS i opšte nevoljnosti vladajuće koalicije da poduzme bilo šta po tom pitanju.

Kao član Komisije za sigurnost osjećam ličnu odgovornost zbog sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, ali i frustraciju kao čovjek koji nema u rukama stvarnih mehanizama da učini bilo šta po tom pitanju.

A da sjedim negdje kao ikebana, za mene lično nema smisla.

Već niz godina svjedočimo korupciji, divljanju u saobraćaju, pljačkama, brutalnim ubistvima i za svaku novu i sve goru tragediju, čujemo jednu te istu floskulu o "licima od ranije poznatim policiji".

Kao čovjek pitam zašto lica koja su već toliko poznata policiji slobodno divljaju i dalje čine nedjela, kada im je mjesto u zatvorima?

Evo i najsvježiji sarajevski ubica imao je više od 15.000 KM saobraćajnih kazni i hodao slobodno, sve dok nije ugasio jedan mladi život.

Što se tiče svega ovoga, nisu samo zakazali sistem i vlast, već smo svi zakazali kao društvo i kao građani koji biraju ljude bez znanja i sposobnosti da obavljaju javne poslove.

Tek kada se promijeni takav nakaradni model vođenja i percepcije politike, tek tada možemo očekivati da će se stvari pomaknuti s mrtve tačke na kojoj su zakucane već godinama i pokrivene istim lažima", rekao je Bandić za Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...