NEDŽAD AHATOVIĆ O PORUKAMA ČOVIĆU: "Stisnuo je pogrešan dugmić, Amerikancima se to nije svidjelo"

"On je spomenuo Član 3 Stav 5 Ustava BiH u kojem piše da se regulišu dodatne nadležnosti za državu BiH i koji kaže da BiH može preuzeti nadležnosti kada je u pitanju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost", pojasnio je.

  • Politika

  • 02. Feb. 2024  02. Feb. 2024

  • 4

Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović komentirao je za televiziju Hayat današnju posjetu Jamesa O'Briena Bosni i Hercegovini, kazavši "da bi iza velikih riječi trebala stajati velika djela".

"A mi velika djela čekamo 30 godina. Po mom mišljenju i uvjerenju BiH je bila na redu svih događaja kada je u pitanju međuanrodna zajednica i zbog toga je toliko i prisutan ruski utjecaj. Od sve te njegove priče koja je i dobra i pozitivna, profesorska, predavanje sa pravnog aspekta koje je seciralo Dejtonski sporazum, naveo je političke stranke koje su kočnica za dalji napredak, ali rekao je nešto zanimljivo. On je spomenuo Član 3 Stav 5 Ustava BiH u kojem piše da se regulišu dodatne nadležnosti za državu BiH i koji kaže da BiH može preuzeti nadležnosti kada je u pitanju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost", pojasnio je.

Smatra da će se nadležnosti prebacivati na državu kako se BiH bude približavala EU i NATO-u.

"Upućena je poruka onima koji misle dijeliti državu. Evropa sve više učestvuje u finansiranju rata u Ukrajini. Orbana su napokon slomili, ostao je usamljen i rečeno mu je da ima dva izbora, prvi je da mu se izglasa izbacivanje iz EU, drugi da se EU okrene ekonomski od Mađarske. Njemačka se zalagala za to. U Litvaniji se otvara njemačka baza prvi put. Ostaje da se vidi kako će se odvijati rat u Ukrajini", istakao je.

Osvrnuo se i na američku politiku, kazavši kako će Zapadni Balkan biti u fokusu američke vanjske politike, a dokaz tome su i posljednje izjave Joe Bidena.

"Problem BiH nisu njeni političari nego Beograd i Zagreb. Pitanje je šta Plenković nije poštovao, Komšića ili Dejton. Ako nije Dejton, jel to znači da se Hrvatska povukla iz Dejtonskog sporazuma. Čović je izgleda pritisnuo pogrešan dugmić, Amerikancima se nije svidjelo. Ovaj put se našao u dubokom ofsajdu, a za ovo mu ne treba var", pojasnio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...