AMERIKANCI KREĆU, BIDEN DAO ZELENO SVJETLO: Bliski istok će gorjeti

Napad dronovima, koji je SAD pripisao militantima podržanim od Irana, bio je prvi smrtonosni napad na američke snage od početka rata između Izraela i Gaze u oktobru

  • Svijet

  • 02. Feb. 2024  

  • 0

"Sjedinjene Američke Države su odobrile planove za višednevne vojne udare u Iraku i Siriji, ciljajući iransko osoblje i objekte", izvijestio je danas CBS News pozivajući se na američke dužnosnike. Predsjednik Joe Biden izjavio je da je donio odluku o odgovoru na napad bespilotnim letjelicama u sjeveroistočnom Jordanu, u blizini sirijske granice, koji je rezultirao smrću trojice američkih vojnika i ranjavanjem više od 40 osoba.

Napad dronovima, koji je SAD pripisao militantima podržanim od Irana, bio je prvi smrtonosni napad na američke snage od početka rata između Izraela i Gaze u oktobru. Ovaj incident označio je eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je rekao da bi američki odgovor “mogao bi biti na više nivoa, dolaziti u fazama i biti održiv tokom vremena” CBS u reportaži nije naveo detalje o tome šta američko odobrenje znači u smislu vremenskog rasporeda za udare. Napad dronom bio je prvi smrtonosni napad na američke snage od početka rata između Izraela i Gaze u oktobru i označio eskalaciju napetosti koje su zahvatile Bliski istok.

Uvedene sankcije

Američka administracija jučer je najavila uvođenje novih sankcija usmjerenih na finansijske mreže iranske Revolucionarne garde i libanonske paravojne grupe Hezbolah koju podržava Iran. Uvedene su sankcije za jednu osobu i tri entiteta za koje se sumnja da pružaju ključnu finansijsku podršku iranskim snagama Islamske revolucionarne garde-Quds. Sankcije su također bile usmjerene na finansijsku mrežu Hezbolaha, koja se sukobila s Izraelom duž libanonsko-izraelske granice od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi prošlog oktobra.

Obje su grupe Sjedinjene Države označile stranim terorističkim organizacijama. “Današnji postupak naglašava našu odlučnost da spriječimo IRGC-QF i njegove proxy terorističke grupe da iskoriste međunarodni trgovinski sistem za finansiranje svojih destabilizirajućih aktivnosti”, rekao je u izjavi Brian E. Nelson.

“Sjedinjene Države nastavit će preduzimati mjere kako bi razotkrile i prekinule te kriminalne veze”, rekao je Nelson.

Komandant Korpusa iranske revolucionarne garde Hossein Salami rekao je jučer da će Teheran odgovoriti na sve prijetnje SAD-a. “Čujemo prijetnje koje dolaze od Amerikanaca i poručujemo im da su nas već iskušavali i da nijedna prijetnja neće ostati neodgovorena”, rekao je Salami, prenijela je agencija Tasnim.

"SAD mora prestati s prijetnjama"

Državni mediji prenijeli su iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana, koji je na sjednici vlade rekao: “SAD mora prestati s prijetnjama i fokusirati se na političko rješenje. Washington mora prihvatiti otpor kao činjenicu”, dodao je referirajući se na iranski naziv za savez oružanih grupa širom Bliskog istoka.

Inače, u napadu dronom ubijena su tri američka vojnika, a više od 30 pripadnika vojske je ranjeno. To je prvi put od početka rata u Gazi da su američke trupe pretrpjele žrtve od neprijateljske vatre na Bliskom istoku. Odgovornost za napad već je ranije preuzeo Islamski otpor u Iraku, skupina militanata koju podržava Iran, a djeluje u Iraku i Siriji. Svi poginuli vojnici bili su narednici iz Georgie.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...