NAPAD IZ ZRAKA: Amerikanci pokrenuli osvetničke udare na grupe povezane s Iranom u Iraku i Siriji

Udari su uslijedili kao odgovor na napad dronovima militanata koje podržava Iran na američku vojnu ispostavu u Jordanu u nedjelju, u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske i ranjeno više od 40 osoba.

  • Svijet

  • 02. Feb. 2024  02. Feb. 2024

  • 0

Sjedinjene Američke Države (SAD) večeras su počele izvoditi zračne napade na mete u Iraku i Siriji što je početak onoga što će vjerojatno biti niz američkih napada većih razmjera na grupe koje podupire Iran i koje su izvele napade na američke trupe na Bliskom istoku, javlja CNN.

Udari su uslijedili kao odgovor na napad dronovima militanata koje podržava Iran na američku vojnu ispostavu u Jordanu u nedjelju, u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske i ranjeno više od 40 osoba.

Napadi stižu nedugo nakon što se predsjednik Joe Biden susreo se s članovima porodica vojnika poginulih u Jordanu.

Dužnosnici su signalizirali da će udari vjerovatno biti značajniji od prethodnih napada na milicije koje podupire Iran tokom posljednjih nekoliko sedmica, a koji su prvenstveno bili usredotočeni na skladišta oružja ili objekte za obuku.

Američka administracija želi odvratiti i zaustaviti daljnje napade, ali izbjeći izbijanje sukoba s Iranom u punoj mjeri u regiji koja je već uzdrmana kontinuiranim ratom Izraela i Hamasa u Gazi.

Bidenova administracija je signalizirala da bi moglo doći do dodatnih akcija u nadolazećim danima. Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u četvrtak da će američki odgovor biti "višeslojan".

"Imamo mogućnost odgovoriti više puta, ovisno o situaciji", rekao je na konferenciji za novinare u Pentagonu.

“Imaju puno sposobnosti. Imam puno više", dodao je Austin govoreći o grupama koje podržava Iran.

Biden je pod sve većim pritiskom da odgovori na smrt vojnika na način da zauvijek zaustavi napade ovih grupa, pisao je ranije CNN.

Militanti koje podupire Iran gađali su američke vojne objekte u Iraku i Siriji preko 160 puta od oktobra, a nekoliko republikanskih zastupnika pozvalo je SAD da direktno udari unutar Irana kako bi poslali jasnu poruku. Ali dužnosnici američke administracije bili su jasni da će svaki odgovor biti proporcionalan kako ne bi dodatno eskalirao stvari u regiji.

“Ne tražimo rat s Iranom. Ne tražimo širi sukob na Bliskom istoku", rekao je u ponedjeljak za CNN John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...