JAMES O'BRIEN JASNO PORUČIO SEPARATISTIMA U LAKTAŠIMA: "Ne postoji nikakva 'nezavisna RS u okviru BiH', niti nekakav "izvorni Dayton'"

Neki sada govore o nezavisnosti RS ili o "nezavisnosti RS unutar BiH", te zamišljaju kontrole na međuentitetskoj liniji razgraničenja. To je izmišljeni "izvorni Dejton" koji obećava povratak na blokade na putevima, uznemiravanje i barikade koje smo gledali u ratu,

  • Politika

  • 03. Feb. 2024  

  • 0

"Ustav potvrđuje da je BiH jedna zemlja, bez prava na otcjepljenje ili podjelu", poručio je pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država James O'Brien.

On je jučer govorio na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U dijelu dugog govora, on se osvrnuo i na prava entiteta na secesiju.

" Član I, stav 1 – ustvari, tamo gdje otprilike sve i počinje – glasi:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina"…nastavlja svoje pravno postojanje…sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom…

"Unutrašnja struktura" pojavljuje se u stavu 3 i spominje "dva entiteta", Federaciju i Republiku Srpsku, unutar BiH. BiH nije bila, niti je unija ili konfederacija dvije države. Entiteti su potčinjeni državi BiH, i da budem kristalno jasan, Republika Srpska nije država i nema atribute državnosti.

Pošto nastavlja pravno postojanje države koja joj je prethodila, BiH je zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima. Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratificirala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama.  Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi.

Ustav također jasno navodi da se u BiH mora osigurati neometano kretanje ljudi, dobara, usluga i kapitala.  Član 1, stav 4, glasi:

Nijedan entitet neće uspostaviti nikakvu kontrolu na granici između entiteta.

Neki sada govore o nezavisnosti RS ili o "nezavisnosti RS unutar BiH", te zamišljaju kontrole na međuentitetskoj liniji razgraničenja. To je izmišljeni "izvorni Dejton" koji obećava povratak na blokade na putevima, uznemiravanje i barikade koje smo gledali u ratu, umjesto riječi sadržanih u stvarnom Dejtonu, koje su te prepreke uklonile. To je apsurdan i loš zakon, ali opasan u realnosti", poručio je O'Brien.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...