GRAĐANI UZNEMIRENI, ŽELE RJEŠENJA: Zastupnici tražili hitnu sjednicu Skupštine KS zbog sigurnosne situacije, Okerić još nije zakazao ni Kolegij

Ovaj zahtjev 13 zastupnika, što jeste jedna trećina zastupnika Skupštine KS, uslijedio je nakon brutalnog ubistva 19-godišnjeg Farisa Pendeka prošlu nedjelju

  • Politika

  • 03. Feb. 2024  

  • 0

Iako je trinaest zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo (SDA, DF, SBiH) uputilo 1. februara zahtjev za održavanje hitne sjednice na temu sigurnosti u Kantonu Sarajevo, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NIP) nije obavijestio članove Kolegija Skupštine o održavanju sjednice na kojoj bi se utvrdio termin hitne sjednice s obzirom da prema Poslovniku odluku o utvrđivanju hitnog karaktera sjednice Skupštine donosi Kolegij Skupštine.

"Podnijeli smo zahtjev za sazivanje hitne sjednice. Nismo još dobili poziv za Kolegij", kazao je šef Kluba Stranke za BiH Muamer Bandić za Patriju.

Prema Poslovniku sjednicu zakazuje predsjedavajući, a ukoliko nije u mogućnosti onda njegovi zamjenici, a ako i oni odbiju onda sjednicu može sazvati pismeno, ovlašteni predstavnik najmanje 1/3 poslanika/zastupnika, uz stručnu pomoć sekretara Skupštine.

Ovaj zahtjev 13 zastupnika, što jeste jedna trećina zastupnika Skupštine KS, uslijedio je nakon brutalnog ubistva 19-godišnjeg Farisa Pendeka prošlu nedjelju. Iako su ubica i njegovi pomagači uhapšeni i određen im je jednomjesečni pritvor, brutalnost tog zločina otvorila je brojna pitanja.

“Zbog kontinuirane loše sigurnosne situacije u KS koja u posljednje vrijeme poprima zabrinjavajuće forme i oblike, a koji iz dana u dan počinjenjem najtežih oblika krivičnih djela poput svirepog ubistva našeg mladog sugrađanina Farisa Pendeka, zastupnici SDA, DF-a i SBiH podnose zahtjev za sazivanjem hitne sjednice na temu sigurnosti u KS”, navodi se u zahtjevu.

Kada je riječ o hitnoj sjednici odnosno okolnostima opasnosti po javnu sigurnost i sigurnost građana širih razmjera, elementarnih nepogoda, velikih šteta za imovinu, epidemija i slično, predsjedavajući može da sazove sjednicu u kraćim rokovima od onih predviđenih Poslovnikom.

Nakon ubistva 19-godišnjeg Pendeka i otkrivanja detalja kako je došlo do tragedije, ostalo je otvoreno pitanje koliko je u Sarajevu osoba "odranije poznatih policiji" koji će sutra uzeti nečiji život. Tužiteljica Iva Kurilić na ročištu za određivanje pritvora kazala je da je riječ o konzumentima opojnih droga, te da je jedan od pomagača u vrijeme hapšenja bio pod dejstvom amfetamina iako je uposlen kao vozač u jednoj sarajevskoj taksi kompaniji.

Građani, ali i novinari su se s pravom pitali zašto se dan nakon ubistva niko ne oglašava. Ministar MUP KS Admir Katica (NIP) našao se na udaru javnosti kao prvi u lancu odgovornosti u Vladi KS, kao i premijer KS Nihad Uk, ali i komesar policije Fatmir Hajdarević kao i Tužilaštvo KS.

Hitna sjednica Skupštine KS sigurno će otvoriti brojna pitanja o radu sarajevske policije, ali i Tužilaštva KS. Prečesto smo svjedoci saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, dok su za volanom osobe bez položenog vozačkog ispita, ili pod dejstvom alkohola ili droge. Ovih dana pojačano je prisustvo policije na sarajevskim ulicama, ali je cilj da kontrole i nadzor budu kontinuirani kako bi se povećala sigurnost građana i brojnih turista koji su svakodnevno i na meti razbojnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...