U LAŽI SU KRATKE NOGE: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da podnosi ostavku ukoliko se…

Sada kada je stigla, doživljava se kao dokaz da devedesete godine nisu prošlost i da te mračne sile i dalje vladaju Srbijom.

  • Regija

  • 04. Feb. 2024  

  • 2

Dan nakon što je objavljena oslobađajuća presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, nižu se reakcije. Pravnici i novinari, ne samo što su razočarani, već i izražavaju sumnju zbog činjenice da se na odluku suda čekalo čak deset mjeseci. Sada kada je stigla, doživljava se kao dokaz da devedesete godine nisu prošlost i da te mračne sile i dalje vladaju Srbijom.

Iako je, nezvanično, bila poznata još u aprilu prošle godine, oslobađajuća presuda za okrivljene u slučaju "Ćuruvija" objavljena je deset mjeseci kasnije. Pravnici za to nemaju stručno objašnjenje.

-Mislim da, nažalost, u našoj zemlji, postoji za sve određeni tajming i da se određena vijest, određena, u ovom slučaju presuda - nažalost to nije vijest, ovo je ogromna stvar koja će uticati sutra na praksu - sa određenim razlogom i na određeni način saopštava u određeno vrijeme - kaže Rade Đurić, pravnik NUNS-a.

Novinarka koja je pratila suđenje za ubistvo novinara kaže da joj takva praksa u srpskom pravosuđu do sada nije bila poznata.

- Da li su oni čekali da prođu izbori ili je nešto drugo po srijedi, ja zaista ne mogu da spekulišem. Čekanje jeste sumnjivo, deset mjeseci jeste sporno, problematično, čudno, zašto se čekalo i treba vidjeti šta su oni radili tih deset mjeseci. Međutim, ono što je mi je indikativnije, ono što više govori o pravosuđu jeste sama presuda, smatra novinarka KRIK-a Marija Vučić.

Okrivljeni su oslobođeni - ta odluka se više ne može osporavati pred sudom.

- Da li mi je žao zbog ovoga? Beskrajno. Da li i dalje tražim pravdu, ne kao predsjednica Vlade, nego kao građanka Republike Srbije? Da - izjavila je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Premijerka Srbije je i podsjetila da je suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo u junu 2015. godine, kada je premijer bio Aleksandar Vučić, ali nije podsjetila da je, dvije godine ranije, kao potpredsjednik Vlade, rekao da će podnijeti ostavku ako to ubistvo ne bude riješeno.

- Ili će moja ostavka biti dobra vijest za moje političke protivnike ili će biti izvanredna vijest za građane Srbije da smo jedan strašan zločin uspjeli da riješimo, izjavio je Aleksandar Vučić, 2013. godine.

U to vrijeme, Vlada Srbije je formirala Komisiju za istragu ubistava novinara, čiji predsjednik je svih ovih godina Veran Matić. Na pitanje da li će i dalje biti na toj funkciji, poslije oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije, ne daje precizan odgovor.

- Razgovaraćemo u narednim danima o načinima na koje će Komisija ubuduće raditi, dakle, o samom smislu postojanja Komisije. U svakom slučaju, mi imamo i slučaj ubistva Milana Pantića, koji je otvoren, i on je u jednoj dramatičnoj situaciji, kazao je predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Predsjednica Evropske federecije novinara, Maja Sever sumnja da će se ubuduće išta promijeniti.

- Ovo je pokazatelj da cijeli sistem nema snage da se obračuna sa događanjima iz devedesetih, kazala je za N1 predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...