NIKŠIĆ NAKON POSJETE O'BRIENA: "Da se taktika 'oštrih' reakcija pokazala efikasnom, mi bismo već bili članica EU ili NATO-a

Objavu Nermina Nikšića prenosimo u cijelosti.

  • Politika

  • 04. Feb. 2024  

  • 6

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se na svom Facebook profilu povodom posjete visokih zvaničnika Bosni i Hercegovini u prethodnoj sedmici, a posebno na posjetu Jamesa O'Briena, pomoćnika državnog tajnika SAD za europske i euroazijske poslove. 

Objavu Nermina Nikšića prenosimo u cijelosti: 

"Diplomatska ofanziva dokazanih prijatelja naše zemlje predstavlja jasan dokaz posvećenosti međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini. Naročito je pozitivno što to rezultira sa sve manje kurtoaznih i diplomatskih izjava, a sve više otvorenih kritika upućenih etno-nacionalnim strankama i njihovim liderima i to prvenstveno zbog zloupotrebe položaja zarad ličnog bogaćenja. Svakako da je najvažnija poruka ta da će odgovoriti na anti-daytonsko i neustavno djelovanje, te da neće dozvoliti nikome da dijeli državu.

Posjeta pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju James O'Briena samo je još jedna potvrda spremnosti adminstracije SAD da bude uz građane naše zemlje. 'Lideri bi trebalo da omoguće pomirenje, postižu kompromise i rade na ekonomskom prosperitetu koji građani BiH žele i zaslužuju. To neće biti lako jer znači prihvatanje postepenih promjena, korak po korak, shvatanje da savršeno ne bi trebalo biti neprijatelj dobroga, i pravljenje kompromisa. Umjesto toga, političari nacionalisti pokušavaju oslabiti institucije, prijete otcjepljenjem ili rasplamsavaju plamen nepovjerenja i podjela.'

Izjavu O'Briena doživljavam kao podršku politici koju mi od početka mandata zagovaramo. Naša politika razgovora i dogovora nema alternativu jer je to jedini put kojim se građanima može osigurati bolji ekonomski, socijalni i sigurnosni položaj. Čvrsto stojimo na tom putu i preuzimamo odgovornost za sve ono što radimo jer naš jedini cilj je dobrobit svih građana. Da se taktika javnog prepucavanja, upućivanja 'oštrih' reakcija i opstrukcija pokazala efikasnom, mi bismo već odavno bili članica Evropske unije i NATO saveza. Međutim, očito je, da se politika naših prethodnika pokazala uspješnom samo za širenje mržnje, nepovjerenja i nesigurnosti. Naravno dobro to dođe i za skupljanje lajkova, ali nama to nije cilj. Mi jednostavno ne želimo gubiti vrijeme na prigovaranje, svađu, prepucavanje, isprazni populizam već radimo na tome da izvučemo maksimum za građane. Intenzivno radimo na finaliziranju fiskalne reforme, završavamo formiranje specijalnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, osigurali smo pomoć poljoprivrednicima, stvaramo bolje uvjete poslovanja što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, osigurali smo bolju brigu za socijalne kategorije i teško oboljele, podršku djeci i mladima, kao i našim uspješnim sportašima.

Nastavljamo dalje koračati ka evroatlantskoj budućnosti BiH i za to smo spremni postizati kompromise. To ni na koji način ne znači da ćemo pristati na bilo čije ucjene i prijedloge kojima bi se oštetili građani ili narodi.

Naš cilj je da građanima osiguramo bolji život, da svoju budućnost vide u u svojoj zemlji, a ne negdje drugo. Naš cilj je da Bosnu i Hercegovinu svi njeni građani doživljavaju kao svoju domovinu u kojoj su svačija prava podjednako zaštićena. To su ciljevi na čijem ostvarenju intenzivno i predano nastavljamo raditi."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...