ZA NJOM VIŠE NEMA POTREBE: Google iz rezultata pretraživanja uklanja poveznice na cache

Predmemorija stranice obično je bila dostupna na nekoliko različitih načina.

  • HiTec

  • 05. Feb. 2024  

  • 0

Google je sa svoje stranice rezultata pretraživanja uklonio poveznice na predmemorije stranica.U toj kompaniji su procijenili kako za tom funkcionalnošću više nema potrebe jer se situacija poboljšala u odnosu na razdoblje kad se zbog raznih razloga nismo mogli osloniti na učitavanje web stranice.

Omogućavala je pregled web stranice onako kako ju Google vidi, što je bilo korisno ljudima koji se bave optimizacijom sadržaja za internetske tražilice (SEO), ali i novinarima, koji su mogli vidjeti koje je informacije neka kompanija dodala ili uklonila sa svojih web stranica.

Također, ako je neko web odredište blokirano u vašoj regiji, Googleova predmemorija mogla je funkcionirati kao alternativa virtualnim privatnim mrežama (VPN-u).

Predmemorija stranice obično je bila dostupna na nekoliko različitih načina.

Postojalo je, recimo, dugme Cached na dnu ploče About this result, dostupno iz izbornika s tri točkice uz rezultate pretrage.

Oni tehnički potkovaniji dodali bi prefiks cache: URL-u kako bi odmah skočili na Googleovu verziju spremljenu u predmemoriju.

Uklanjanje poveznica na Googleovu predmemoriju odvijalo se postupno tokom proteklih nekoliko mjeseci, i još nije dovršeno.

Zasad nema naznaka kako će biti zamijenjeno nekom drugom funkcijom, no moguće je kako će Google dodati poveznice na internetsku arhivu koja bi pokazivala promjena web stranice tokom vremena, piše Verge.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...