PROCURILI DETALJI IZ NACRTA DOKUMENTA: Ovo je Hamasova ponuda za kraj rata

Prema Hamasovom prijedlogu, sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenjeni tokom prvih 45 dana u zamjenu za palestinske žene i maloljetnike u izraelskim zatvorima.

  • Svijet

  • 07. Feb. 2024  07. Feb. 2024

  • 0

Hamas je dostavio u utorak svoju ponudu za prekid vatre koja bi utihnula oružje u Gazi na četiri i po mjeseca i dovela do okončanja rata, kao odgovor na prošlosedmični prijedlog koji su uputili katarski i egipatski posrednici uz podršku SAD-a i Izraela, prenosi Hina.

Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasaova protuponuda predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

U prijedlogu te sunitske islamističke skupine uključena je i razmjena izraelskih talaca otetih 7. oktobra za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova Gaza koja bi trebala odmah početi, potouno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

Američki državni sekretar Anthony Blinken stigao je sinoć u Izrael nakon sastanka s katarskim i egipatskim posrednicima u pregovorima između Izraela i Hamasa u do sada najozbiljnijem diplomatskom pokušaju uspostave produljenog primirja. Pojedinosti Hamasove protuponude nisu ranije objavljene.

Prema Hamasovom prijedlogu, sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenjeni tokom prvih 45 dana u zamjenu za palestinske žene i maloljetnike u izraelskim zatvorima.

Preostali muški taoci bili bi oslobođeni u drugoj fazi, a posmrtni ostaci ubijenih taoca razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dvije strane sklope sporazum o okončanju rata.

Militantna skupina koja vlada Gazom u dodatku prijedloga navodi da želi oslobađanje 1500 zatvorenika od kojih bi trećina bila odabrana s popisa Palestinaca osuđenih na doživotni zatvor.

Primirje bi također trebalo omogućiti povećanje dostave hrane i ostale pomoći u Gazu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...