DENIS BEĆIROVIĆ ZVONI NA UZBUNU: "Destruiranje Ustavnog suda BiH ne smije biti ni tema za razgovor, Dodik mora potpuno zaboraviti ideju..."

Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast.

  • Politika

  • 08. Feb. 2024  

  • 1

Povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u vezi stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH.

- Svi u Bosni i Hercegovini i van nje dobro znaju njegove javno deklarirane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini - naveo je Bećirović.

Dodao je da nijedan političar koji se zalaže za državu Bosnu i Hercegovinu ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Bećirović je naglasio da Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

- Evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi - dodaje Bećirović. 

On podsjeća da su status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirane Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utemeljen je članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I Ustava BiH. Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast.

- Vodeći računa o važnoj ulozi koju Ustavni sud BiH ima u Ustavu BiH, a koja nameće obavezu osiguranja njegove nezavisnosti, uključujući punu finansijsku i upravnu nezavisnost i samostalnost, nedopustivo da bilo koji političar potkopava ulogu Ustavnog suda BiH - istakao je Bećirović, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...