NPS POVODOM NAPADA NA SEADA ĐULIĆA: Umjetnici ne smiju pristati na političke pritiske i ucjene

Zabrinjavajuće je lako od ovakvog incidenta u Mostaru skliznuti u mrak političke i ideološke cenzure

  • Kultura

  • 08. Feb. 2024  

  • 0

Narodno pozorište Sarajevo oglasilo se povodom verbalnog napada na Seada Đulića, direktora Mostarskog teatra mladih (MTM).

“Povodom verbalnog napada na Seada Đulića, umjetničkog direktora MTM-a, te cijelog slučaja vezanog za predstavu ‘Oslobođeni Mostar’ reditelja Zlatka Pakovića, osjećamo obavezu i potrebu da se oglasimo kao građani, umjetnici i rukovodioci Narodnog pozorišta Sarajevo.

Umjetnost je pokretačka snaga jednog društva i kao takva ima obavezu da se bavi svim društvenim temama. Smatramo kako je potpuno neprihvatljivo da u umjetnosti postoje stvari koje se ne smiju otvarati i o kojima se ne smije govoriti.

Sloboda umjetnika pokazuje istinski stepen slobode jednog društva. Savremeno pozorište ima obavezu da se bavi različitim društvenim simptomima, da proizvodi nova znanja i kritičke analize, naročito inicijative koje su sasvim sigurno nužne borbe za istinu, potom, da pruža otpor društvenim i socijalnim devijacijama, kritički promišlja i nudi drugačije, humanije i pravednije društvene odnose.

Posebno subvencionirana pozorišta imaju etičku i društvenu obavezu da ostanu mjesta ozbiljnog dijaloga između umjetnika i publike. U tom dijalogu može biti neslaganja, ali ne smije biti agresije i nasilja. Zabrinjavajuće je lako od ovakvog incidenta u Mostaru skliznuti u mrak političke i ideološke cenzure. Ukoliko se svaki ovakav pokušaj ušutkivanja umjetnosti ne prepozna i na njega ne reaguje na vrijeme posljedice mogu biti trajne i nepopravljive.

U historiji pozorišta sloboda se osvajala, njegovala i čuvala, nije nam nikada bila data zauvijek. Umjetnici ne smiju pristati na političke pritiske, ucjene i agresivnost koju sve više prepoznajemo kao društvenu tendenciju kojoj se mora odlučno reći sa svih bosanskohercegovačkih pozornica da neće proći", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Podsjetimo, prije dva dana Sead Đulić je objavio kako je verbalno napadnut ispred Pozorišta nakon što je televizijskoj ekipi dao izjavu o otkazanoj predstavi.

''Na poziv novinara državne i federalne televizije da dam izjavu o incidentu otkazivanja rada na predstavi stigao sam na plato ispred Narodnog pozorišta gdje smo trebali snimati. Oko nas se konstantno vrtio jedan scenski radnik Narodnog pozorišta, nepristojno blizu, ali nisam obraćao pažnju. Kad smo završili i neobavezno razgovarali uključio se u razgovor povišenim tonom, koji je na momente bio i imperativan i oštrog stava. Između ostalog, koliko me pamćenje služi, rekao je ljutito, obraćajući mi se direktno: Nećeš ti nama gurati predstavu da nas zatvore. Znaš li ti šta je uopšte tema ove predstave? Znaš li ti šta su partizani 14. februara 1945. napravili u Nevesinju i Južnom logoru? Znaš li ti ko je 1945. prešao u partizane? Nećete vi ovdje ništa raditi protiv Armije RBiH. Ne može se ovdje raditi predstava u kojoj se vrijeđa islam. Ne može se ovdje ništa raditi protiv bilo koje vjere? Dok sam ja živ to na scenu ovog pozorišta ne može. Bilo je toga još, ali pristojnost mi ne dozvoljava da sve napišem'', objavio je Đulić navodeći da je uvjeren da je s platoa ispred Narodnog pozorišta ''otišao bez posljedica samo zahvaljujući prisustvu novinarke Federalne televizije''.

Rad na predstavi ‘Oslobođeni Mostar’ je otkazan zbog, kako navodi Narodno pozorište, ''naknadnih isključivih stavova režisera o konceptu predstave koji jasno oslikavaju nedopustiva odstupanja od ugovornih obveza proizišle iz repertoarske politike i potrebe kazališnih kuća''.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...