TAJNE PROŠLOSTI: Studenti uz pomoć umjetne inteligencije pročitali papirus uništen u erupciji Vezuva

Trojica studenata podjelit će 700.000 dolara nagrade uspiju li dešifrirati više od 2.000 znakova.

  • HiTec

  • 08. Feb. 2024  08. Feb. 2024

  • 0

Drevni papirusni svici koji su bili zatrpani pepelom nakon erupcije Vezuva 79. godine nove ere prvi su put pročitani uz pomoć umjetne inteligencije.

Papirusi iz Herkulaneuma zbirka su od oko 1.800 svitaka koji su, zajedno s hiljadama drugih relikvija, karbonizirani tokom vulkanske erupcije.

Herkulaneum je bio grad u blizini Pompeja, koji je također uništen. U njemu je više od 800 svitaka iskopano je iz drevne rimske vile i pohranjeno u knjižnici u Napulju.

Napori da ih se odmota i pročita bili su bezuspješni sve donedavno, kad su tri studenta dešifrirala 15 stupaca u svitku uz pomoć strojeva za kodiranje koje pokreće umjetna inteligencija. Do velikog iskoraka došlo je u sklopu natjecanja Vesuvius Challenge, koje je nudilo nagradni fond od milijun američkih dolara za pomoć u rješavanju ovog problema.

Youssef Nader u Njemačkoj, Luke Farritor u Sjedinjenim Državama i Julian Schilliger u Švicarskoj podijelit će glavnu nagradu od 700.000 dolara nakon što pročitaju više od 2.000 slova sa svitka.

Tekst koji nije vidio svjetlo dana od fatalne eurupcije vjerovatno je djelo epikurejskog filozofa Filodemusa, koji je pisao o "muzici, hrani i kako uživati u životnim zadovoljstvima".

"Virtualno odmotavanje" svitka podrazumijeva stvaranje 3D skena teksta pomoću CT-skena. Svitak se zatim odvaja u segmente, a područja ispisana tintom bivaju otkrivena korištenjem modela strojnog učenja. Dešifrirani dio teksta čini tek pet posto jednog od svitaka koji su već otkriveni. Tko zna kakva blaga kriju preostale hiljade svitaka?

Organizatori natjecanja najavili su novu glavnu nagradu, vrijednu 100.000 dolara, za tim koji uspije pročitati najmanje 90 posto sva četiri dosad skenirana svitka, piše Sky News

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...