VODE SE TEŠKE BITKE: Ukrajinci pred gubitkom još jednog strateški važnog grada

"Avdejevka hitno treba svježe rezerve i rotaciju jedinica herojske 110. brigade", stoji u objavi.

  • Evropa

  • 08. Feb. 2024  

  • 0

Ukrajinski grad Avdejevka, mjesto na kojem se već mjesecima vodi žestoka bitka, uskoro bi mogao pasti pod rusku kontrolu, piše Newsweek.

Kako javljaju ukrajinski Telegram kanali, situacija za kijevske snage je sve kritičnija, a ruske trupe napreduju. Prošlog oktobra Rusija je pokrenula ofanzivu na naselje koje se smatra ulazom u obližnji grad Donjeck.

Rusija je pretrpjela ogromne gubitke, bilo da se radi o vojnicima ili opremi. Govorilo se o tome da su ruski vojnici topovsko meso jer ih komandanti šalju da ginu u beskrajnim napadima. Ali uprkos velikim gubicima, ruske snage napredovale su malo po malo, a ukrajinski Telegram kanali sad priznaju da je grad pred padom.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedjelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su ruski jurišni avionic ušli u grad sa sjeveroistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

"To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branilaca", stoji u objavi uz dodatak: "Odlučuje se o sudbini Avdejevke."

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u sjevernom predgrađu Avdejevke, gdje su se ukopale ruske jedinice.

Ukrajinska 110. mehanizovana brigada i pridodate jedinice bore se protiv većeg broja ruskih vojnika, koji se stalno pojačavaju.

"Avdejevka hitno treba svježe rezerve i rotaciju jedinica herojske 110. brigade", stoji u objavi.

Dodaje se da je potrebna i municija i da je situacija krajnje "kritična" za ukrajinsku stranu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...